1. kol 2014.

U četvrtak 31. kolovoza u župnoj crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Kutinskoj Slatini na način kako je šest dana duhovno trajao, u organizaciji Družbe Sinova Bezgrješne s hrvatskim sjedištem u Kutini, završio je Drugi međunarodni susret mladih. Započet prošle godine u Italiji naglašeno promiče ljudske i osobitim kršćanskim životom vrijednosti brata Ivana Bonifacija Pavletića, rođenog prije 150 godina  u moslavačkom selu Zbjegovači. Jučerašnji dan protekao je u znaku posjeta Sisku, gdje su im stručni tumači spomeničke baštine tog grada i njegove vjerske uloge bili gđa Spomenka Jurić i vlč. Ivan Grbešić. Molilo se u tamošnjoj katedrali, a misa služila u bazilici Sv. Kvirina. Mladi su  upoznati su i s djelovanjem biskupijske Zaklade za stipendiranje studenata i učenika s imenom brata Bonifacija.

Poslijepodne program je ponudio ugođaj Lonjskog polja i moslavačkog seoskog turizma na obiteljskom imanju Bistrički u Osekovu. Gosti, gdje je domaćinsku ulogu imao župnik vlč. Nedeljko Pišković, upoznati su s bogatom povijest župne crkve sv. Ane „majke svih moslavački crkava“.

U obližnjoj Donjoj Gračenici doživjeli su jedinstven susret s moslavačkom drvenom graditeljskom baštinom s početka 18. stoljeća, gdje su večernju molitvu izgovarali su u drevnoj kapelici sv. Fabijana i Sebastijana.

Završnica susreta, a u kojemu je uz sudionike iz Hrvatske bilo 40-tak mladih iz Italije, Albanije, Poljske, Indije, Kameruna, Koreje, Ekvitorijalne Gvineje i Filipina nije ostavila ravnodušnim patera Mariana Passerinija, predstavnika Bonifacijeve Družbe Sinova Bezgrješne u Kutini. Zahvalio je mladima na temeljito ispunjenom i zahtjevnom programu, a kojega su pratili i ne laki terenski oblici rada. U kutinsko-slatinskoj crkvi je i vitraj s Bonifacijevim likom, dar Družbe iz Rima, a  čijoj je postavi  posebno brinuo župnik Dragutin Papić. Naglašeno je veza titulara crkve blaženika Alojzija Stepinca i brata Bonifacija. Citirane su riječi sisačkog biskupa Vlade Košića izgovorene 2009. godine prigodom blagoslova vitraja: Obojica su prije duhovnih zvanja bili radnici – Bonifacije  postolar, a Alojzije zemljoradnik. Naučili su poštovati rad i radnike, cijeneći  svako djelo i sami do žrtve radili, prije svega za dobro drugih.

Iskazana je želja da se što prije ostvari proglašenje svetim Alojzija Stepinca i blaženim Bonifacija Pavletića. Radost okupljanja mladih u Hrvatskoj, najavivši susret iduće godine u Albaniji, naglasio je i glavni poglavar Družbe iz Rima Ruggero Valentini.  S ponosom je dodao da je tu Družba utemeljila posebno djelovanjem patera Passerinija Katoličko sveučilište, a Albaniju će o. g. posjetiti i papa Franjo. Za dvije godine bit će i u Poljskoj, pa će 2016. godine uz njegov dolazak biti održan Četvrti međunarodni susret mladih koji sadržajem pridonosi pripremama za proglašenje brata Bonifacija blaženim. Za uspomenu svakom od sudionika poglavar Valentini uručio je znamen „Bonifacijevu cipelicu“, rad obitelji Pavletić, čiji članovi djeluju u Udruzi Arteco selo Malino, nedaleko Lužana u Slavoniji.

Tekst: Vesna Košak

Snimila: Ljiljana Košak

Pin It on Pinterest