31. pro 2011.

U Berlinu u nedjelju 1. siječnja završio je 34. europski susret mladih u organizaciji Zajednice iz Taizea.

Pretposljednji dan te postaje “Hodočašća povjerenja na Zemlji” u subotu 31. prosinca mladi su započeli jutarnjom molitvom u župama s temom “Krist zajedništva” i pokušali odgovoriti na pitanja o vjeri u Boga. Nakon ručka i zajedničke molitve na berlinskom velesajmu, tijekom poslijepodneva održani su regionalni susreti s temom “Težiti k tome da budemo ‘sol zemlje'”. Susret mladih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine održan je u crkvi Sv. Sebastijana, koja je i sjedište Hrvatske katoličke misije u Berlinu, te jedna od tri crkve gdje se redovito održavaju misna slavlja na hrvatskom jeziku. Misno slavlje predvodio je prijatelj Zajednice iz Taizea sisački biskup Vlado Košić.

Tijekom posljednje zajedničke večernje molitve na velesajmu, brat Alois podsjetio je kako se tim okupljanjem mladih iz cijele Europe, kao i s drugih kontinenata, izražava uvjerenje da su novi oblici solidarnosti mogući. Zahvaljujemo svima koji su omogućili da ovaj susret bude pun radosti i nade: domaćinima koji su otvorili svoja vrata da bi primili goste, župama sa svojim župnicima i svećenicima, političkim vođama zemlje i grada, onima koji su podržavali susret radeći čak i tijekom blagdana, a također i mladima koji su došli prije početka susreta kako bi pomogli s pripremama, rekao je brat Alois.

Sudionike je podsjetio kako vjera nije utočište od svijeta; Krist nas šalje u svijet. Imajući povjerenja u njega, stječemo smisao za rizike i motivaciju za preuzimanje odgovornosti. Previranja globalnog gospodarstva nas izazivaju. Rast nejednakosti, čak i unutar bogatijih društava, kao i nekontrolirano iskorištavanje dobara na planetu izvori su sukoba sutrašnjice. Oni predstavljaju težak teret za buduće naraštaj. Bilo bi neodgovorno to ne uvidjeti. Nisu potrebna samo tehnička rješenja. Previranja našeg vremena pozivaju na promjene načina na koji živimo. No, za našu zajedničku budućnost, dijeljenje materijalnih dobara je neizostavno. U bogatim društvima vjerojatno ćemo morati naučiti biti zadovoljni s manjim. To uključuje traženje osobnog razvoja u odnosima s drugima, više nego u gomilanju materijalnih dobara, poručio je.

Solidarnost i povjerenje u Boga, te dvije vrijednosti o kojima smo ovih dana počeli razmišljati, tako su važne da ćemo uzeti tri godine da bismo dublje razmišljali o njima. Zašto tri godine? Jer ništa ne možemo izgraditi, ako to ne činimo postupno, jer ta pitanja zahtijevaju ustrajnost. Ona tako mogu postati stvarni životni projekt, rekao je, te pozvao mlade da po povratku u svoje domovine, u svoje svakodnevne živote, nastave s traganjem koje su započeli ovih dana.

Po tradiciji mladi su se u 23 sata okupili u župama na Molitvenom bdjenju za mir u zajedništvu s narodima koji pate, a nakon ponoći uslijedio je “Festival naroda”.

Posljednjeg dana susreta, u nedjelju 1. siječnja, u jutarnjim satima sudionici 34. europskog susreta sudjelovali su u župama na bogoslužju, a nakon ručka u obiteljima domaćina mladi su se uputiti svojim kućama.

IKA/Hrvatski Glas Berlin(Foto)

{youtube} dQjnePKHIqk {/youtube}

Pin It on Pinterest