28. svi 2019.

Sisački biskup Vlado Košić primio je u utorak 28. svibnja u Biskupijskom ordinarijatu, Velikom Kaptolu, u Sisku ravnateljicu Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu dr. sc. Katarinu Horvat Levaj i voditeljicu projekta Konzervatorske studije za uređenje i prezentaciju katedrale Uzvišenja sv. Križa u Sisku d.i.a. Ivanu Haničar Buljan, a susretu je nazočila i voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić.

Tom prigodom gošće su biskupu donijele završenu konzervatorsku studiju za uređenje i prezentaciju katedrale. Studija obuhvaća katedralu u povijesnim izvorima, faze gradnje i opremanja i analizu postojećeg stanja te donosi prijedlog za daljnja arheološka i konzervatorsko-restauratorska istraživanja.

Ova studija prvi je korak uređenja i obnove katedrale. Slijede arheološka istraživanja koja će obuhvatiti područje uz vanjski dio sakristije i unutrašnjost katedrale te konzervatorsko-restauratorsko istraživanje zidova. Dobiveni rezultati bit će podloga za sveobuhvatni arhitektonski projekt konačnog uređenja.

Pin It on Pinterest