19. lis 2020.

U gradu Sisku od 15. do 18. listopada po treći je put održan međunarodni volonterski projekt ’72 sata bez kompromisa’. Projekt je to koji okuplja mlade od 15 do 35 godina i potiče ih na aktivnije uključivanje u društvo i razvijanje osjećaja za potrebe lokalne zajednice, a u gradu Sisku provodi se u organizaciji Pastorala mladih Sisačke biskupije.

S obzirom na epidemiološku situaciju, broj volonterskih mjesta bio je ograničen, ali bez obzira na to, čak 121 mladi volonter beskompromisno je poklonio svoje vrijeme drugima. Zanimljivo je da je čak 19 volontera stiglo iz Srednje škole Glina, s kojom je ove godine ostvarena uspješna suradnja, a jedna volonterska akcija uključivala je uređenje vanjskog prostora te škole. Osim Srednje škole Glina, u novom ruhu zasjale su i dvije sisačke srednje škole – Gimnazija Sisak i Industrijsko-obrtnička škola Sisak na kojima su obojane fasade. Volonteri su se posvetili i uređenju životnih prostora pojedinaca slabijeg socio-ekonomskog statusa, pa će čak petero naših sugrađana dočekati zimu u novouređenim domovima. Ostale akcije uključivale su slaganje drva kod Udruge Betlehem koja skrbi o samohranim majkama, čišćenje okoliša Udruge KAS, uređenje staja petrinjske Udruge Libero, a nastavljena je i dugogodišnja suradnja s Klubom mladih SKWHAT kojeg volonterski ‘odred za čistoću’ svake godine pripremi za novu koncertnu sezonu. Mladi volonteri uputili su se ove godine i u Malu Goricu, gdje su uredili okoliš doma za starije, bolesne i siromašne osobe koji vodi Zaklada ‘Biskup Josip Lang’. U mjestu Gornji Viduševac kraj Gline realizirana je akcija u suradnji s humanitarnom udrugom ‘Savao’ koja brine o beskućnicima, a na toj akciji snage su udružili sisački i zagrebački volonteri. Broj socijalnih akcija sveden na minimum, no mladi su unatoč tome proveli vrijeme s korisnicima Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, a korisnike Udruge Inkluzija izveli su na večeru u jedan sisački restoran.

Ovogodišnji projekt zaključen je misnim slavljem u sisačkoj katedrali katedrali, a koje je u nedjelju 18. listopada za sve volontere predvodio generalni vikar biskupije mons. Marko Cvitkušić.

Iako je godina iza nas po mnogočemu neobična, izazovna i ispunjena neizvjesnošću, volonterski projekt ’72 sata bez kompromisa’ prilika je da u ovim jesenskim danima mladi pokažu koliko mogu učiniti kada bez straha prihvate izazov koji je pred njih stavljen. Volonteri su tijekom ovog vikenda razvijali svoje talente i vještine, učili jedni od drugih i ono što je najvažnije, bili su promjena u svojoj lokalnoj zajednici. Svake godine ovaj projekt čini naš Sisak sve ljepšim i ljepšim mjestom za život, a organizatori vjeruju da će se isto nastaviti i u 2021. godini, za koju već planiraju nove beskompromisne avanture.

 

Pin It on Pinterest