26. tra 2017.

Pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u sjedištu HBK u Zagrebu danas je započelo 54. redovito plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, koje se održava do petka 28. travnja.

Na zasjedanju sudjeluju svi biskupi članovi HBK osim mons. Slobodana Štambuka, biskupa hvarsko-bračko-viškog, namjesto kojega na zasjedanju sudjeluje generalni vikar mons. Stanko Jerčić.

Na zasjedanju su nazočni i predstavnici drugih biskupskih konferencija: mons. Stanislav Zore, nadbiskup ljubljanski i predsjednik Slovenske BK; mons. Ladislav Nemet, zrenjaninski biskup i predsjednik Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda; mons. Giampaolo Crepaldi, biskup Trsta; mons. Ivan Penzeš, subotički biskup te mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup. Biskupima će se tijekom dana pridružiti apostolski nuncij u RH mons. Alessandro D’Errico, a sutra i kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH.

Sve nazočne na početku je pozdravio predsjednik HBK koji je predstavio i glavne teme plenarnog zasjedanja.

Budući da su prošla već tri desetljeća otkada je Kongregacija za katolički odgoj objavila Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi (Ratio fundamentalis… 1985.), papa Franjo potaknuo je Kongregaciju za kler prije tri godine neka pripremi novi dokument o odgoju i izobrazbi svećenika, što je ona i učinila. Nove Odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi objavljene su u prosincu prošle godine i nedavno prevedene u nizu dokumenata KS i bit će predstavljene na ovom zasjedanju. Temeljem ovog općeg dokumenta naša će Biskupska konferencija izraditi naš nacionalni „uputnik ili kurikul” kroz sljedeće dvije godine, rekao je nadbiskup Puljić najavljujući prvu temu zasjedanja.

Druga važna tema o kojoj će biskupi posvetiti dovoljno pozornosti jest djelotvorna ljubav koju nalazimo u riječi „caritas”. To je ono bitno obilježje Crkve kako jučer i danas, tako će biti i sutra. Evanđeoska prispodoba o milosrdnom Samarijancu, koju je Isus ispripovijedao, klasičan je primjer takve ljubavi koju se prepoznaje u siromašnima, starima, bolesnima, žalosnima i napuštenima; onim rubnima i prezrenima koje često spominje papa Franjo. Tu su i oni očajni i tužni zbog raznih razloga, u duhovnim krizama i psihičkim teškoćama, djeca bez roditelja, invalidi i udovice, osamljenici i ovisnici, žrtve nepravde, ljudi i djeca fizički zlostavljani, sa smetnjama u rastu, prognanici i izbjeglice, rekao je nadbiskup Puljić, dodavši kako će predsjednik Hrvatskoga Caritasa mons. Josip Mrzljak i ravnatelj mons. Fabijan Svalina na zasjedanju iznijeti prijedloge potrebnih strateških smjernica i reformi u vezi Hrvatskog Caritasa.

Uz redovita izvješća predsjednika pojedinih Komisija, Vijeća i Odbora HBK, mons. Svalina podnijet će izvješće o radu preustroja ustanova koje ulaze u sastav Hrvatske katoličke mreže, a mons. Đuro Hranić i mons. Mijo Gorski izvijestit će i dati posljednje upute vezane uz 10. Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se 29. i 30. travnja održati u Vukovaru. Generalni tajnik don Petar Palić izvijestit će o planovima održavanja Šestoga socijalnoga tjedna ove godine. Bit će govora i o mandatima u tijelima HBK, kao i o nekim prispjelim dopisima, rekao je nadbiskup Puljić.

Konferencija za tisak o radu i zaključcima sa zasjedanja održat će se u petak 28. travnja u 12 sati.

Pin It on Pinterest