11. velj 2021.

Crkva sv. Marije Magdalene u Selima, jedna od najvrjednijih i najljepših baroknih crkvi kontinentalne Hrvatske, teško je stradala u potresu 29. prosinca prošle godine.  Svi dijelovi zidne konstrukcije crkve pretrpjeli su ozbiljna oštećenja, a koja su vidljiva u unutrašnjosti, na pročeljima i zvonicima.

Nakon višetjednih priprema i u dogovoru s Ministarstvom kulture i medija te Rješenja Konzervatorskog odjela u Sisku o mjerama zaštite, započeli su radovi na stabilizaciji i hitnim mjerama osiguranja konstrukcije. Projekt je izradila tvrtka Intradus projekt d.o.o iz Zagreba, a radove izvodi Spegra d.o.o iz Splita.

U ovoj prvoj fazi izvođenja hitnih mjera podupirat će se oštećeni lukovi, postaviti teške skele u unutrašnjosti te izvana skele za pridržavanje i razupiranje unutar zvonika.  Također, postaviti će se radne skele za izvođenje interventnih radova i evakuaciju inventara i vrijednih arhitektonskih i dekorativnih elemenata građevine.

Crkva u Selima svojom je izvedbom i arhitekturom izuzetna monumentalna građevina. Gradnja ove crkve započela je 1759. godine, a završena je i posvećena 1765. godine. Ova crkva ima elipsoidni tlocrt, zidovi su raščlanjeni pilastrima, ima dvije kupole nad lađom i nad svetištem, bogato je ukrašena štukaturama. Razigrano pročelje nadvisuju dva zvonika s lukovičastim kapama. U crkvi su i izuzetno vrijedne orgulje, rad češkog baroknog majstora Joannesa Janacheka iz 1777. godine, koje će se evakuirati i pohraniti u privremeni depo u župi.

 

 

Pin It on Pinterest