6. lis 2022.

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak 6. listopada u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Sinodski hod mjesne Crkve – Iskustvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije“ održao je tajnik sinode dr. sc. Denis Barić.

U svom uvodu dr. Barić je rekao kako je u posljednje vrijeme Sinoda upravo jedan od najčešće spominjanih pojmova u Crkvi iako ona nije nikakva novost, dapače, Sinoda je crkvena stvarnost koja pripada konstitutivnosti Crkve i to kao izražaj jedinstvenoga načina kojim se Bog odnosi prema ljudima. „Imajući taj odnos Boga i čovjeka pred sobom, vjerujem da je lako razumjeti i postulat sadržan u nazivu Opće biskupske sinode sazvane 2021. godine: Zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. U njemu možemo iščitati da je Sinoda poziv na specifičan način življenja i djelovanja koji se očituje u zajedničkome slušanju Riječi i u slavljenju  euharistije, u življenju zajedništva i u sudioništvu i suodgovornosti svega Božjeg naroda u  životu i poslanju Crkve, premda u razlikovanju i različitosti službâ i karizma. U tom smislu, pojedine mjesne Crkve nakon Drugog vatikanskog koncila slijede želju Koncila o održavanju sinode u mjesnim Crkvama“.

Predavač je pojasnio i kako biskupijske sinode kroz povijest, ali i danas imaju veliku i višestruku važnost u Crkvi. „Na biskupijskim sinodama donosili su se i proglašavali mnogobrojni dekreti i  odredbe kojima je uređivana disciplina klera i vjernika. To zakonodavno tijelo bilo je od najveće važnosti za očuvanje jedinstva, obranu i osiguranje unutarnjega i vanjskoga mira u Crkvi, za usklađivanje i pospješivanje vanjskoga djelovanja i za uređivanje ćudorednoga života svih članova Crkve“ , rekao je predavač te u nastavku podijelio s okupljenima iskustvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, a u čijem su pripremnom razdoblju sudjelovale i župe današnje Sisačke biskupije.

Na kraju, dao je zaključak kako je Crkva vidljiva tamo gdje vjernici žive zajedništvo, nošeni djelovanjem Duha Svetoga, a putovi koje otvara Duh i na kojima sudjeluju članovi Crkve različiti su. „Usprkos njezinim ranama, grijesima i nesavršenosti, Crkvu vodi Božji Duh, u njoj je Krist živ i djelatan. Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije pokazala je da u međuodnosima u Crkvi vodilja trebaju biti ljubav jednih prema drugima i osluškivanje Duha, pazeći na ‘osjećaj vjere i vjernika’ (sensus fidei et fidelium), da bi se moglo osjećati s Crkvom (sentire cum Ecclesia)”.

U drugom dijelu biskup Košić progovorio je o Sinodi Sisačke biskupije. Imenovan je tajnik Sinode dr. sc. Ivan Petrović, župnik iz Popovače te članovi Tajništva u sastavu: vlč. Ivan Kuzmić, upravitelj župe Sunja, s. Smilja Čirko, predstojnica Katehetskog ureda, Stjepan Vego predstojnik Ureda za odnose s javnošću, Lukrecija Špoljar, vjeroučiteljica iz Kloštar Ivanić, Ivan Glavinić, vjeroučitelj iz Siska te Branka Martinović iz Popovače. Kako je biskup istaknuo zadaća Tajništva je da pod njegovim vodstvom organiziraju, analiziraju i vode pripremu te potom i održavanje Sinode. Ovime je ujedno i započelo pripremno razdoblje Sinode, a uskoro će biti objavljeno geslo i himna te će svećenici i vjernici dobiti konkretne upute kako sudjelovati. Od nadolazećih događaja u biskupiji biskup je istaknuo Obiteljski dan koji će se održati u katedralnoj župi u subotu, 15. listopada te pastoralne pohode Glinskom dekanatu, a koji za cilj imaju prije svega susret s vjernicima. Biskup je i pozvao svećenike na biskupijsko hodočašće u Rim i na grob brata Bonifacija Ivana Pavletića koje će se održati od 2. do 6. studenoga.

Na kraju susreta svoje planove i aktivnosti predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Povjerenik za pastoral mladih vlč. Marijan Štingl osvrnuo se na održani SHKM u Bjelovaru, a povjerenik za pastoral braka i obitelji vlč. Branko Koretić predstavio je program ususret Dana obitelji koji će se održati po župama biskupije. Povjerenica za pastoral osoba s invaliditetom Željka Šemper izvijestila je župnike o radu ovog povjerenstva te najavila kako će se u proljeće sljedeće godine proslaviti 10 godina od osnutka Zajednice vjera i svjetlo u biskupiji.

Sljedeći svećenički dan održat će se 10. studenoga.

Pin It on Pinterest