1. lip 2022.

Polaganjem kamena temeljca započeli su u srijedu 1. lipnja radovi na novoj zgradi 1. Osnovne škole Petrinja, čiju će gradnju u potpunosti financirati mađarska Vlada. Zgrada stare škole u potresu je jako oštećena te se odlučilo prijeći gradnji nove, na lokaciji starog Gavrilovića, nedaleko uništene škole. Tom prigodom kamen temeljac i početak radova blagoslovio je generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić.

Uz novu školu u Petrinji mađarska Vlada je odlučila izgraditi i novu crkvu u Žažini, koja je srušena u potresu te sudjelovati u obnovi svetišta Majke Božje u Remetama. Uz to petrinjski školarci, u organizaciji mađarske Vlade, idu na besplatna ljetovanja te će se iso ponoviti i ove godine. Koordinator ovih projekata bit će Mađarska ekumenska humanitarna organizacija.

Polaganju kamena temeljca nazočili su brojni uzvanici između ostalih državni tajnik za vjerske i etničke odnose Ureda predsjednika mađarske Vlade Miklós Soltész, koordinator provođena projekata i predsjednik Mađarske ekumenske humanitarne organizacije László Lehel, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić i gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes.

Pin It on Pinterest