24. ožu 2018.

Peti Dani kršćanske uljudbe nastavljeni su, u petak 23. ožujka u sisačkom Velikom Kaptolu, predstavljanjem Caritasove kuće Sv. Vinka Paulskog u Oborovu. Kuću su zajednički predstavili voditeljica Sanda Sokolovski, djelatnici i korisnici, pokazavši kroz pjesmu, igrokaz, literarne radove i rukotvorine kako žive i što svakodnevno rade.

Predstavljanju su nazočili i sisački biskup Vlado Košić, voditeljica Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Kornelija Marović te ravnateljice biskupijskog Caritasa Kristina Radić.

Govoreći o svom djelovanju Sokolski je rekla kako je ova kuća sagrađena 1983. godine na zemljištu župe Oborovo s namjenom da se u nju smjeste osobe s invaliditetom. „U nadležnosti Caritasa Zagrebačke nadbiskupije bila je sve do 2011. godine kada je vodstvo preuzeo Caritas Sisačke biskupije. U početku, kuću su vodile časne sestre Kćeri kršćanske ljubavi koje su tu bile prisutne do 2000. godine od kada upravljanje preuzimaju civili. Kuća je 1996. godina nadograđena i proširena jer su potrebe osoba s invaliditetom postale sve veće, a tada je i izgrađena i kapelica u sklopu kuće, posvećena sv. Vinku Paluskom. Od 1983. do danas kroz kuću je prošlo nekoliko stotina korisnika, odraslih i djece s višestrukim tjelesnim i intelektualnim teškoćama te starijih i nemoćnih osoba. Godine 2008. Caritas Zagrebačke nadbiskupije donio je odredbu da će kuća u Oborovu skrbiti isključivo za odrasle osobe s invaliditetom pa su tako sva djeca izmještena u Caritasovu kuću u Brezovici gdje se i danas nalaze“, podsjetila je Sokolovski na povijest ove ustanove.

Sokolovski je istaknula kako se danas na trajnom smještaju nalazi 40 potpuno nepokretnih i 30 pokretnih korisnika, a o njima brine 45 djelatnika. „U kući njegujemo obiteljsko ozračje, međusobno zajedništvo te vjerske i duhovne vrijednosti što se sve pozitivno odražava na korisnike i na osoblje koje s njima radi. Korisnici imaju mogućnost prisustvovati misi, koju svakodnevno u našoj kapeli predvodi župnik vlč. Stjepan Levanić. Također, korisnici se svakog dana zajedno s djelatnicima okupljaju u kapelici na molitvi krunice, a neki od korisnika prisustvuju i sastancima Marijine legije. Svake subote u kuću nam dolazi vjeroučitelj g. Andrija Kokić koji s našim korisnicima ima vjerski odgoj te ih uči pjevanju duhovnih pjesama što ih posebno raduje“, rekla je voditeljica zahvalivši biskupu Košiću na čestoj prisutnosti u Oborovu te brizi za kuću i korisnike.

Na kraju predstavljena je i knjiga duhovnih pjesama i tekstova korisnice kuće Ane Marije Miškulin „Moj voljeni Bog“.

Dani kršćanske uljudbe zatvoreni su predavanjem višeg kustosa Gradskog muzeja Sisak o pohodima bl. Alojzija Stepinca području Siska i okolice.

U svom predavanju Valent je rekao kako je Stepinac odmah nakon imenovanja nadbiskupom koadjutorom, 1934. godine, iskazao veliku želju da upozna i najmanji dio svoje nadbiskupije. „Govoreći o ovom našem području Stepinac je u Sisku bio prvi puta 1932. godine kao ceremonijar zagrebačkog nadbiskupa Antuna Bauera koji je ovdje sudjelovao na velikom euharistijskom kongresu. Nakon toga kao nadbiskup ponovo u Sisak dolazi 1935. g. kada je podijelio svetu potvrdu i izvršio kanonsku vizitaciju. Zanimljivo, upravo je tu vizitaciju ovjerio je i pregledao biskup Franjo Salis Seewis, koji je ovdje bio zajedno s njime. Stepinčevo nastojanje da posjeti svaku župu nadbiskupije intenzivira se još više 1936. g.  te u Katoličkom listu objavljuju popis pohoda župama i podjela svetih potvrda. Našim krajem Stepinac je krenuo krajem rujna 1936. godine sa župom Pokupsko, zatim je slijedila župa Bućica, Viduševac, Topusko te Glina. Događaj iz Gline ostao je zabilježen i kroz zapise u katoličkom tjedniku „Hrvatska straža“ i iznimno je važno za napomenuti da su na svim tim događanjima u dočeku nadbiskupa sudjelovale svjetovne vlasti, domaći župnik, ali i pravoslavni svećenici sa svojim vjernicima. U Glini je zabilježen i prvi napad na Stepinca, kada je kamenovana njegova kolona. Kasnije se utvrdilo da je to izvršila Napredna omladina, dakle budući organizatori ustanka i pripadnici Komunističke partije. Nakon toga Stepinac je dijelio sv. Potvrdu u Maloj Solini, Hrvatskom Čuntiću, Gori te Maji gdje se upisao i u spomenicu župe, što je i jedini takav pisani trag. Iz tog vremena ostalo je i jako malo sačuvane foto građe i ona je danas prava rijetkost iz dva slučaja. Prvi je to što fotoaparati u to vrijeme nisu bili u raširenoj upotrebi, a drugi je što su od tog vremena prošla dva rata. Ono što nije uništeno u Drugom svjetskom ratu, uništeno je i spaljeno u Domovinskom kada su upravo crkve i župne kuće najviše stradale“, upozorio je Valent.

U nastavu Valent je rekao kako je do kraja 1937. godine Stepinac obišao sve župe svoje nadbiskupije upoznavši se s problemima koje imaju njegovi vjernici te je nakon smrti nadbiskupa Bauera mogao u potpunosti preuzeti brigu za nadbiskupiju. Kao poseban događaj koji se zbio na ovom području, a nazočio mu je bl. Alojzije, predavač je istaknuo veliki euharistijski kongres u Petrinji 1938. godine.

„To je bila najpraćenija i najsveobuhvatnija faza djelovanja nadbiskupa Stapinaca na ovom našem području. Kongres su pratili svi tadašnji pisani mediji, postoje na deseci fotografija tog događaja, a u Gradskom muzeju u Sisku čuva se njih nekoliko iznimno vrijednih. Iako je 1932. godine bio euharistijski kongres u Sisku, on nije ni u pola toliko bio popraćen kao onaj u Petrinji. U dva dana održavanja, 14. i 15. kolovoza, procijenjeno je da je na svim događanjima prisustvovalo oko 20 000 ljudi. .Svakako, ovaj kongres bio je događaj koji je obilježio tridesete godine dvadesetog stoljeća na našem prostoru“, zaključio je Valent.

Na kraju okupljenima se obratio biskup Košić koji je istaknuo kako su nam ovi dani uljudbe pomogli da se vratimo svojim izvorima i dobrim uzorima, što bl. Alojzije svakako jest. Biskup je i podsjetio na djela ljubavi koja je Stepinac činio. Istaknuvši spašavanja brojnih žrtava Drugog svjetskog rata, a posebno brojne siročadi, biskup je najavio kako će bl. Alojzije Stepinac, na spomeniku ispred sisačke katedrale, biti upravo zbog toga prikazan s djecom sa svoje lijeve i desne strane.

Pin It on Pinterest