30. stu 2011.

Zakladu za stipendiranje studenta „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ predstavio je mons. Vlado Košić, sisački biskup u utorak 29. studenog 2011. godine u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku. Zaklada ima, uz velike donatore gospodina Božu Prku, predsjednika uprave Privredne banke Zagreb, mons. Vladimira Stankovića, kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog i gospodina Davora Vrbaneka, direktor tvrtke GME , petrinjsku tvrtku TUŠA, također mrežu prijatelja. Prošle godine se javilo 75 prijatelja Zaklade, koji su minimalno uplaćivali po 10 kn mjesečno, ili dva puta godišnje po 60 kn, ili jedanput 120 kn, a neki su i više uplaćivali.

 

Od prijavljenih 42 molbe Zaklada je prošle godine stipendirala 30 studenata, 25 dodiplomskih i 5 postdiplomskih studenata, a ove godine od primljenih 68 molbi, Zaklada stipendira 52 studenata. Od toga 50 ih dobiva 1000 kuna mjesečno deset mjeseci godišnje, a dvoje po 500 kuna mjesečno, jer su zakasnili s prijavom, a biskup im je odlučio ipak pomoći zbog teškog materijalnog stanja. Studenti koji su dobili stipendije Sisačke biskupije birani su po kriteriju izvrsnosti u studiranju i po kriteriju potrebe, odnosno činjenici da im obitelji ne mogu pokriti troškove školovanja. Uz ova dva važna kriterija bila je potrebna i preporuka naših župnika koji ih poznaju. Nadalje Sisačka biskupija ne potpisuje ugovor sa studentima, te ih ne obvezuje na neko vraćanje primljenih sredstava već apelira na savjest studenata da i sami, kada budu imali vlastitu plaću postanu prijatelji Zaklade, te tako budu darivatelji svoje pomoći drugima, objasnio je biskup Košić način rada Zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ Sisačke biskupije, poželjevši studentima stipendistima sretan i uspješan studij.

Za predstojeći Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se dogoditi u svibnju 2012. godine u Sisačkoj biskupiji sudionici su pozvani platiti 20 kuna kotizacije koja će se rasporediti tako da će 10 kuna biti utrošeno za organizaciju Susreta, a 10 kuna za Zakladu. Na taj će način, sami mladi pomagati mladima, kazao je biskup Košić.

Gospodin Božo Prka, tom je prigodom kazao kako mali projekti postaju veliki ako su velikodušni, ako se sa srcem angažiramo na njihovoj realizaciji. Ovo je postao jedan veliki projekt i treba čestitati Biskupiji i Biskupu na ideji da se osnuje jedna zaklada. Zaklade čuda čine. Poznato nam je iz hrvatske povijesti da je Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti osnovao biskup Strossmayer  i to u puno težim vremenima nego su ova u kojima se Hrvatska danas nalazi. To je bilo vrijeme kada je trebalo čuvati nacionalni identitet i braniti nacionalnu samobitnost, a danas sve to imamo. Imamo naravno i probleme, no potrebno je poticati stjecanje znanja i obrazovanja, poticati ljude da svojim osobnim pristupom uče rješavati kako svoje tako i probleme društva u kojemu žive, stvarajući jasnu viziju, što je univerzalni lijek za sve probleme.

Kršćani nikad nisu pesimisti, pa tako ni danas ne smijemo biti pesimisti, stoga ovom Zakladom palimo jednu svijeću za naše društvo, jer je uvijek bolje paliti svijeću nego proklinjati tamu i kritizirati. Stoga sam zahvalan što mogu pomoći Zakadi, za koju vjerujem da će uskoro doživjeti svoju pravu afirmaciju, te obećajem da će i ubuduće Privredna banka Zagreb potpomagati ovakve projekte, kazao je tom prigodom gospodin Prka.

Gospin Davor Vrbanek, poželio je studentima uspješnost, te da ne zaborave, kad budu završili svoje studije i sami zarađivali, ovu Zakladu i studente kojima će i kasnije trebati pomoć stipendije.

Mons Stanković, sam rodom iz Kutine iz kojega je grada bio i fra Bonifacije, želi sudjelovati u ovoj plemenitoj akciji želeći i na taj način raditi na promociji svetosti Ivana Bonifacija Pavletića, svojeg zemljaka, koji bi mogao biti prvi blaženik i svetac obnovljene Sisačke biskupije. Već iz ovih činjenica možemo ustvrditi da Sisačka biskupija daje dobar primjer, kazao je mons. Stanković. AS

 

 

Pin It on Pinterest