14. lip 2014.

Sisački biskup Vlado Košić podjelio je u subotu 14. lipnja u sisačkoj katedrali Uzvišenja svetog Križa red prezbiterata kandidatu Ivici Šimunoviću iz župe Budaševo. Svečanom misnom slavlju uz rodbinu, župljane i prijatelje mladomisnika sudjelovalo je pedestak svećenika Biskupije među kojima su bili generalni vikar mons. Josip Ćorić, kancelar mons. Marko Cvitkušić, župnik iz Budaševa vlč. Krešimir Bulić, kao i rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mr. Anđelko Košćak s odgojiteljima, te mladomisnici i kandidati za prezbiterat Zagrebačke nadbiskupije i Varaždinske biskupije.

U homiliji biskup je podsjetio što je to prezbitersko ređenje, te istaknuo kako današnja Riječ Božja govori o vrlinama kojima bi se netko trebao odlikovati kako bi mogao primiti službu prezbitera u Crkvi.

Govoreći o pročitanom Evanđelju po Ivanu, biskup je rekao kako ono gotovo mistično govori o odnosu apostola i Isusa, učenika i Učitelja: „Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi.“ (Iv 15,9). „Isus apostolima govori kao što prijatelj govori prijateljima, a ne gospodar slugama. I jasno im kaže: ‘Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite.’ Isusu je očito jako stalo da u svom oproštajnom govori apostolima istakne svoju ljubav i prijateljstvo prema njima. Dakako, ta njegova ljubav traži plodove, on očekuje da oni donose rod i da njihov rod ostane. Stoga im i zapovijeda: ‘Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!’.  A primjer njegove ljubavi je njegovo polaganje života za prijatelje. To on naziva ‘najvećom ljubavi’. Isus i Tebi govori, dragi Ivice, da Te prihvaća i ljubi kao svoga prijatelja. Želi da ga slijediš i da i Ti pokazuješ takvu ljubav prema svima, osobito prema članovima njegove Crkve, da i svoj život daješ za njih“, poručio je Ivici biskup Košić.

Biskupova homilija u cijelosti

U nastavku biskup se osvrnuo na apostolsku pobudnicu pape Franje „Evangelii Gaudium – Radost evanđelja“, te je istaknuo kako ona ima često pred očima upravo biskupe, svećenike i đakone, i upućuje im više važnih poruka, između ostalog i o misijskom zanosu. „Dragi Ivice, draga braćo svećenici i đakoni! Mi smo nositelji te misijske zadaće, mi smo pozvani da gorljivo Krista slijedimo i da u zajednicu njegovih učenika uvodimo braću i sestre, mlade i stare, djecu i odrasle. Zato se i naš odnos s Kristom mora odvijati u prijateljskoj ljubavi. Poziv je to da se ne osamimo, da se otvaramo drugima i da s drugima nosimo i dobro i zlo, da budemo uvijek blizi onima koji trpe i koji su u potrebi, da se ne umorimo u – kako Papa kaže – revoluciji nježnosti. Svjestan sam, dragi Ivice, da neće nedostajati i križeva i kušnji. I Ti si toga svjestan i bit ćeš sve više. Ipak, današnji dan treba ostati upisan u Tvoju dušu čitav život. Tvoj „adsum – evo me!“ odgovor je na Kristov izbor. Ostani vjeran ovom svom odgovoru čitav život“, zaključio je biskup.

Misno slavlje animirao je Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i uz ogruljašku pratnju gđe Marijane Boček.

Fotogalerija


Pin It on Pinterest