31. lis 2015.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 31. listopada u crkvi Sv. Lovre u Petrinji svečano misno slavlje tijekom kojeg su u red đakonata primljeni svećenički kandidati Robert Jakica iz župe Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji, Marijan Štingl iz župe sv. Lovre u Petrinji i Ivan Petrović iz župe sv. Josipa Radnika u Belišću.

U koncelebraciji su bili mons. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, odgojitelj vlč. Vlado Razum, kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Stjepan Ptiček kao i brojni drugi svećenici. Uz brojne župljane, rodbinu i prijatelje misnom slavlju su nazočili i brojni bogoslovi, te novozaređeni đakoni Zagrebačke i Ljubljanske nadbiskupije, Bjelovarsko-križevačke i Sisačke biskupije.

U homiliji obraćajući se kandidatima biskup je poručio kako je ovo za njih velik i prijeloman trenutak. „Vi ćete danas po sakramentu svetoga reda prvog stupnja ući u ministerijano svećeništvo i primiti službu đakona, tj. postat ćete „služitelji“ ne samo biskupu, nego i svećenicima i svemu Božjem narodu, Crkvi. Vi postajete posvećeni, ruke koje ću na vas položiti znak su izabranja Božjega i velike milosti koja vam se daje. Budite svjesni tog Božjeg izabranja i milosti, ali i prihvaćanja Crkve u čije ime vas biskup prima u red svojih prvih suradnika u poslanju Crkve“, rekao je biskup te u nastavku progovorio o pročitanoj Božjoj Riječi. „Vi ste sva trojica svjesni da vas je Bog pozvao. To ste napisali u svojoj molbi koju ste mi uputili. Tako je i mladi svećenik Izaija, koji nam u prvom čitanju pripovijeda o iskustvu svojeg susreta s Bogom u hramu. Kada je postao svjestan da je susreo Boga, zavapio je: ‘Jao meni, propadoh! Čovjek sam nečistih usana, i u narodu nečistih usana prebivam, a vidio sam Kralja, Gospodina nad vojskama.’ Međutim, na to njegovo priznanje grješnosti i nedostatnosti anđeo mu Gospodnji dotiče usne i govori da mu je ‘krivica skinuta i grijeh oprošten’. I tada mu Gospodin upućuje pitanje: ‘Koga da pošaljem, tko će nam poći?’ Izaija prostodušno odgovara, nudi se: „Evo me, mene pošalji.’ Želja da se bude Božjim prorokom, da se preuzme poslanje koje Bog daje čovjeku, ispunja i vas, dragi pomalo đakoni. Lijepo je kad gledamo vašu mladost i vašu hrabrost. Željeli bismo da budete uvijek tako spremni kao danas, i još više. Da ta vaša spremnost da pođete kamo vas Gospodin šalje iz dana u dan raste“.

Biskupova homilija

U nastavku govoreći o darovima koje je Gospodin darovao ovim kandidatima biskup je podsjetio kako Robert ima glazbeni talent i diplomirani je glazbenik-orguljaš, Ivan je obdaren darom znanstvenog istraživanja, te je magistar teoloških znanosti, a Marijan je poznat po svom radu i molitvi u Marijinoj legiji. „Premda svaki od vas dolazi sa svojim darovima, Gospodin vas danas zove na novi životni put, kao da traži da ostavite sve što ste do sada činili i pođete s Njim i za Njim jer on vam želi dati jedan novi osobit dar, službu u svojoj Crkvi. Vaše međutim služenje, dragi uskoro đakoni, neće biti da ostanete u ovom prvom stupnju svetoga reda, nego da se u njemu pripremate da na kraju ove pastoralne godine primite sveti red prezbiterata, dioništvo u Kristovu svećeništvu. Mi se danas molimo za vas i izručujemo vas svu trojicu u milosrdne ruke Boga Oca, u prijateljstvo Sina njegova našega Gospodina Isusa Krista i u radost Duha Svetoga da ustrajete i uspijete na tom započetom putu“, poručio je biskup.

Biskup je istaknuo kako ulaze u crkvenu službu, u kler Sisačke Crkve, u vremenima koja su teška i za Crkvu i za naš narod. „Dok smo u komunističkom vremenu bili progonjeni kao državni neprijatelji, a u Domovinskom ratu i u stvaranju moderne Hrvatske kao države postali priznati i cijenjeni jer smo bili na strani pravde, zajedno pateći sa svojim narodom, u ove posljednje godine i u naše dane Crkvu se podmuklo – ne više otvoreno, ali sada veoma perfidno i lukavo – optužuje, istiskuje iz javnosti i neprestano ponižava dodjeljujući joj uglavnom sramotna i zadnja mjesta u društvu, u medijima, pa na žalost i u institucijama. Traže se samo skandali i naše nedosljednosti da bi se pokazalo pred licem društva kako Crkva nema što reći niti tražiti u javnom prostoru našega društva koje pod silu naši vlastodršci sekulariziraju odnosno poganiziraju. Premda je to nasilje nad našim većinskim katoličkim narodom, mnoge duše agresivna propaganda uspije zavesti. No, što i kako mi trebamo na to odgovoriti? Dragi uskoro đakoni, braćo svećenici, sestre redovnice, dragi roditelji i rodbino naših ređenika, dragi vjernici, mi se ne trebamo braniti, nego mi trebamo organizirano djelovati šireći dobrotu, okupljajući djecu i mlade, nudeći svima, osobito našim obiteljima Evanđelje i Isusov model života, unoseći Kristove vrijednosti u naše društvo, brinući se osobito za siromašne i potrebite, imajući srca za svakoga osobito onoga koji je sam, bolestan, napušten, očajan… To je najjače oružje koje pobjeđuje svakog zlog neprijatelja Crkve. Zato ste dragocjeni upravo vi, dragi mladi prijatelji, koji svoje živote posvećujete poslanju Crkve, da ne samo riječju svjedočite što Isus naš Učitelj od nas traži, nego svojim ponašanjem i životom to utjelovljujete. Neka vaš primjer požrtvovnosti za Gospodina i braću ljude, neka vaše pomaganje, neka vaša stručnost, vaša dobrota i zauzetost za vjeru i Evanđelje bude najbolja propovijed koju će ne samo slušati nego i gledati svi koje ćete susretati“, rekao je još biskup te zaključio homiliju molitvom bl. Alojzija Stepinca Presvetoj Bogorodici.

Misno slavlje animirao je Zbor crkve svetog Marka iz Zagreba „Cantores sancti Marci“, uz ravnanje Jurice Petra Petrača i orguljašku pratnju Pavla Mašića.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest