18. lis 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu 18. listopada u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku svečano misno slavlje tijekom kojeg je red đakonata primio svećenički kandidat Mario Šagolj iz sisačke župe sv. Josipa Radnika. U koncelebraciji bili su rektor kolegija Družbe Isusove u Zagrebu, u kojem je Mario boravio, o. Ivan Macan, generalni vikar Biskupije mons. Josip Ćorić, biskupijski ekonom mons. Zdravko Novak, kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, župnik župe sv. Josipa Radnika fra Roko Bedalov kao i brojni drugi svećenici, a slavlju su uz obitelj i prijatelje nazočili i brojni župljani rodne mu župe.

Na početku svoje homilije biskup Košić je podsjetio kako danas Crkva slavi svetog Luku evanđelistu, pisca trećeg Evanđelja „siromaha“ i slikara perom Marijina lika, te u nastavku progovorio o pročitanim riječima iz Lukina Evanđelja „Žetva je velika, radnika je malo.“ (Lk 10,2). „Dakle Isus konstatira da je veliko polje rada za njegove suradnike – jer on to govori svojim apostolima i učenicima, koje, njih 72, šalje da propovijedaju Evanđelje – istodobno kaže da je malo radnika, tj. onih koji mu se odazivaju kao njegovi pomoćnici u naviještanju Radosne vijesti. Međutim, Isus ne zdvaja, ne tuguje niti ostaje u nekom pesimističnom stanju zbog toga što se ne odazivaju oni koje on poziva, nego kaže učenicima, očito s velikom nadom da se stanje može promijeniti: ‘Molite da gospodar žetve pošalje radnika u žetvu svoju’. Dakle, molitva će učiniti čuda, ono što izgleda ljudima nemoguće, moguće je Bogu. I doista, on već ima 72 učenika koje šalje ‘kao ovce među vukove’ Dakle, Isus je svjestan da svijet u kojem se on nalazi i u koji on želi unijeti svoju poruku, svoje Evanđelje, nije svijet sklon toj Radosnoj vijesti, dapače da je taj svijet toj vijesti protivan, čak i neprijateljski. Jer što su to drugo ‘vukovi’ u odnosu na ‘ovce’ nego oni koji im o glavi rade? No, još nešto pokazuje ta slika: on ne šalje svoje da se tim ‘vukovima’ bore njihovim sredstvima, nego on želi da oni ostanu ‘ovce’ tj. da budu puni blagosti, poniznosti, krotkosti, ali da budu uporni i da se ne prestraše. Naprotiv, oni trebaju – bez oslonjenosti na imetak (jer ne treba im ‘ni kesa ni torba’) – ustrajati naviještati svima mir tj. kraljevstvo Božje. Gospodin očito najavljuje nevolje i patnje koje će njegovi učenici morati podnositi za njegovo ime i zbog naviještanja Evanđelja. Bilo je tako kroz svu povijest Crkve, tako je i danas. No, pravi se Isusovi učenici toga ne boje, znaju da uvijek puše protivan vjetar, ali i da se usprkos tome Kristova lađa kreće naprijed“, rekao je biskup.

Biskupova homilija u cijelosti

Obraćajući se ređeniku biskup je rekao kako mu se u đakonatu daje Sakrament svetog reda, u prvom stupnju, kao stepenica prema prezbiterskom tj. svećeničkom služenju. „Taj đakonat nije trajni nego u vidu priprave za prezbiterat. Baš zato shvati koliki Ti se dar daje, budi Bogu zahvalan na njemu i u svim prilikama i neprilikama života ostani vjeran onoj milosti koju Ti je Gospodin iskazao. To je izabranje, to je njegov pogled koji se zaustavio na Tebi, to je njegovo povjerenje i njegov posao koji dijeli od sada s Tobom. Mi smo poslanici Božji, u smislu da smo nositelji i Božjega poslanja i da obavljamo Božji posao. Neka Te to ispunja cijeli život, bez obzira na drugi stupanj svetoga reda koji ćeš, nadamo se sljedeće godine primiti, bez obzira na sve odgovornosti i različita mjesta djelovanja i služenja koja Ti se povjere. Uvijek je to isto služenje, uvijek isti ‘posao’: biti na raspolaganju ljudima da im navijestimo Boga, da ih dovedemo k Bogu, da im pomognemo da žive s Bogom i u Bogu, da budu ispunjeni ne samo u svojem tjelesnom nego prije svega u svojem duhovnom životu, bez kojega čovjek nije potpun ni sretan“ poručio je biskup Mariu, te u nastavku još progovorio o povezanosti đakonata i prezbiterata s žrtvom i mučeništvom.

Na kraju biskup je pozvao okupljene na molitvu svetim hrvatskim mučenicima za ovog ređenika i sve kandidate za svećeništvo.

Đakon Mario Šagolj tijekom svoje Đakonsko-pastoralne godine bit će na službi u katedralnoj župi Uzvišenja sv. Križa u Sisku.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest