27. lis 2012.

Sisak je od 26. do 28 listopada bio ponovno domaćin mladima, samo par mjeseci nakon SHKM-a. Oko 150 mladih Franjevačke mladeži zagrebačkog područja okupilo se na svoj VII. Duhovni kapitul. Domaćin je bila naša Frama Sisak, a na kapitulu su sudjelovala 22 bratstva iz cijelog područja – od Beča do Cernika, od Koprivnice do Karlovca.

Yves Ivonides, duhovni pisac i autor jednog od najboljih hrvatskih životopisa sv. Franje napisao je u tom životopisu otprilike ovako: ”Kapituli su duša Reda”. Tako je nekako i s framaškim kapitulom: imamo priliku razgovarati o našim bratstvima, o konkretnim problemima ili projektima, o življenju vjere i franjevaštva u svakodnevnom životu; imamo priliku upoznati nove ljude, priliku obnoviti svoj duhovni život, napraviti neka konkretna djela … popis što sve imamo priliku na kapitulu učiniti je dugačak i svaki framaš bi ga mogao uvijek nadopuniti još nečime.

Kako smo nedavno ušli u Godinu vjere, tako je i geslo kapitula bilo tomu usmjereno: I ovo je vjera što pobijedi svijet: vjera naša. Stoga su skupine u kojima smo radili bile nazvane po hrvatskim svecima i blaženicima – svjedocima vjere u našem narodu. I sam kapitul je započeo izvorom i vrhuncem našeg vjerničkog života: Euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Matija Antun Mandić (Frama Sisak) te klanjanjem pred Presvetim koje je predvodio fra Ljubo Kurtović (Frama Zagreb-Dubrava).

Drugi dan na rasporedu su bila predavanja. Fra Petar Horvat (Frama Zagreb-Siget) govorio nam je o evangelizaciji, posebno o svom misionarskom iskustvu u dalekom Peruu. Bračni par Vesna i Marko Bunić (OFS Koprivnica) svjedočili su o putu od Franjevačke mladeži do Franjevačkog svjetovnog reda te o življenju franjevaštva u vezi i bračnom životu. U radionicama smo imali priliku učiti o tome kako osmisliti i animirati klanjanje pred Presvetim, priliku za čitanje Biblije kroz Lectio divina, za dublje razmatranje vjere u Crkvu, vjere u Duha Svetoga itd.

Poslije sv. Mise koju je predvodio fra Tonio Vučemilović (Frama Bjelovar), Fra Marin Karačić, bogoslov Hercegovačke franjevačke provnicije, govorio je o svome iskustvu Frame i iskustvu svog duhovnog poziva, nakon čega nam je i otpjevao nekoliko svojih autorskih pjesama kao i poznatu Pusti suzu te još neke kojima je sportsku dvoranu OŠ Galdovo pretvorio u plesnu dvoranu. Skupina framaša izvela je potom predstavu koja nam je posvijestila riječi koje izgovaramo na obećanjima: Obećajem da ću se odazvati na svaki poziv dobra… prikazujući načine na koje vjernici, posebno framaši mogu i moraju djelovati u određenim situacijama.

Posljednjeg dana, u nedjelju, Danijela Rebac, područna predstavnica OFS-a za Framu, imala je predavanje o prvom europskom kongresu OFS-a i Frame održanom u francuskom gradu Lisieuxu u srpnju ove godine, a novi (stari) predsjednik Hrvatskog nacionalnog bratstva Frame Ivan Bambir pozdravio je sve prisutne i predstavio dugo iščekivani prijevod Franjevačkih izvora.

Poslije svečanoga misnog slavlja koje je predvodio fra Nikola Jureta, župnik i gvardijan samostana u Galdovu uz koji djeluje Frama Sisak, vrijedni župljani sv. Josipa Radnika pripremili su kratku zakusku, a nakon ručka framaši su se zaputili svojim kućama, obogaćeni vjerom, lijepim iskustvom i željom da vjera i dalje nastavi pobjeđivati svijet.

(Tekst: Ivan Glavnić, Foto: Dorotea Boch)


Pin It on Pinterest