19. pro 2013.

Velike jaslice sagrađene su ispred kapele Sv. Jakova u Mošćenici. Ova tradicija, kojom se želi naglasiti Božićni ugođaj, je počela 2003. godine, a pokrenuo ju je župljanin Joso Lovreković, koji je pojasnio zašto jaslice postavljaju izvan crkve: “Za sve ljude dobre volje i da oni koji ne dolaze u crkvu vide kako izgleda Božić. Zajedno sa župljanima župe Preobraženja Gospodnjega mi svaku godinu poslije sv. Nikole počnemo slagati jaslice. Poslije treće adventske nedjelje stavljamo figurice i pripremamo se za Božić, a nakon toga počinjemo i unutar kapele postavljati jaslice i kititi bor.”

Kako je Lovreković dodao vanjske jaslice su i za sve branitelje koji su dali živote u Domovinskom ratu i za sve one kojih više nema. Materijal za jaslice je prirodan i također pun simbola. Panjevi su napravljeni od lipa koje su u vrijeme Domovinskog rata stajale ispred kapele Sv. Jakova.

Štalica je napravljena od debla oraha koji je stajao i stradao na željezničkoj stanici tijekom rata, opisao nam je Joso Lovreković dugogodišnji kulturni djelatnik u Mošćenici koji nizom aktivnosti od izložbi s tradicijskim predmetima, do raznih folklorni priredbi želi sačuvati tradiciju i identitet ovog kraja.

U gradnji jaslica su pomogli i sumještani. Ivan Debeljak kaže: “Nakon rata je sve bilo devastirano, napušteno. Nastojimo ovako malo uljepšati ovu našu okolinu.” Stanko Lučić je rekao da rado želi pomoći Josi i draga srca se pridružio i dao svoj doprinos da Božić bude što ljepši.

(Marin Fran/Portal53.hr)

Pin It on Pinterest