15. ožu 2021.

Neposredno nakon razornog potresa koji je u prosincu prošle godine pogodio Sisačku biskupiju provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković pozvao je članove dominikanske obitelji na prostoru Provincije na molitvu i konkretnu pomoć postradalima.

Svjesni težine situacije samostani i kuće braće i sestara u Hrvatskoj i Sloveniji uključili su se u ovu akciju, kao i Hrvatske katoličke misije u Hamburgu i Hannoveru koje vode dominikanci.

Od vjernika i prijatelja prikupljeno je oko 500.000 kn, dok su braća i sestre i iz vlastitih sredstava izdvojili još toliko. Njemačka dominikanska provincija Teutonija također je donirala 5000 eura.

U ponedjeljak 15. ožujka Provincijal je u pratnji ekonoma Provincije fr. Zvonka Džankića posjetio skladište Caritasa Sisačke biskupije te uručio oko 9 tona higijenskih potrepština u vrijednosti 295.000 kn. Nakon toga su posjetili sjedište Caritasa te dogovorili raspodjelu dodatnih 255.000 kn stradalnicima.

Ravnateljica Caritasa gospođa Kristina Radić i koordinatorica distributivnog centra s. Smilja Čirko zahvalile su dominikancima i dominikankama na vrijednoj donaciji koja će mnogima uljepšati uskrsne blagdane.

U Ordinarijatu Sisačke biskupije Provincijala i Ekonoma primio je Sisački biskup mons. Vlado Košić. Budući da su već ranije posjetili ovu biskupiju te bili upoznati s razmjerima stradanja, Biskup im je ovoga puta ukratko predstavio trenutno stanje i poslove vezane uz obnovu.

Biskupu su tom prigodom uručili uplatnicu od 450.000 kn za obnovu crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije i Svetišta Marije Majke u Gori. Zahvaljujući na daru, biskup Košić je zaželio puno uspjeha i Božjega blagoslova braći i sestrama dominikanskoga reda kako bi i u budućnosti mogli uspješno vršiti duhovna i tjelesna djela milosrđa.

Pin It on Pinterest