24. ožu 2013.

Večer tradicionalne hrvatske riječi i glazbe održana je u subotu 23. ožujka u katedralnoj župi Uzvišenja svetog Križa u Sisku korizmenim koncertom Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „LADO“ i promocijom knjige „Anima Delmatica“ životnog djela Ljube Stipišića Delmate.

Unazad nekoliko godina, vrijeme do Uskrsa u Sisku oplemenjeno je koncertima ozbiljne glazbe u katedrali Uzvišenja svetog Križa pa je tako ove godine to vrijeme obogatio „LADO“. Korizmeni napjevi kajkavskih krajeva koje je ansambl izveo pod ravnanjem Dražena Kurilovčana i tekstovi hrvatske kajkavske književnosti koje su govoriti dramski umjetnici Renata Sabljak, Vid Balog i Adam Končić, objedinjeni su pod naslovom „Raspelo – korizmeni napjevi kajkavskih krajeva“, a prema istoimenom albumu koji je nagrađen Porinom za najbolji album duhovne glazbe 2003. godine. Koncert je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, a u organizaciji Gradske galerije Striegl. Uz brojne Siščane, koncertu je nazočio i biskup Vlado Košić, koji se na kraju obratio okupljenima istaknuvši kako se u ovom Ansamblu i napjevima zrcali duša Hrvatskog naroda i tradicije.

Nakon koncerta, u Velikoj Dvorani pastoralnog centra katedralne župe održano je predstavljanje knjige „Anima Delmatica“, životnog djela Ljube Stipišića Delmate u kojem je na gotovo 1400 stranica ostavio u naslijeđe pučka vjerovanja, religiozne pjesme i molitve, ljekarušu s narodnim načinima liječenja, napjeve, dosjetke te druge fenomene pučkog života. O knjizi su govorili urednica Katarina Glamuzina Bistričić, autorica uvodnih tekstova muzikologinja Valentina Badanjak Pintarić i glazbeni kritičar Branimir Pofuk.  U prigodnom programu sudjelovali su  Ansambl „LADO“ i  sisačka klapa „Kolapjani“.

 

 


Pin It on Pinterest