27. ožu 2016.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, na Veliku subotu 26. ožujka, u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku, liturgiju Vazmenog bdijenja u zajedništvu s kancelarom mons. Markom Cvitkušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, župnikom u miru preč. Alojzijem Petranovićem i vikarom katedralne župe vlč. Marijom Šagoljom, a služio je đakon Robert Jakica.

Na početku svečane liturgije biskup Košić je pred katedralom blagoslovio oganj i upalio Uskrsnu svijeću koja je u svečanoj procesiji unesena u katedralu.

U homiliji biskup je rekao kako najljepša kršćanska liturgija koja postoji, slavi se ove svete noći u kojoj je Isus uskrsnuo od mrtvih. „Imali smo na početku službu svjetla, unijeli smo u crkvu uskrsnu svijeću čiji je plamen i sjaj obasjao cijelu crkvu – znak Kristova uskrsnuća koje obasjava sve nas, Crkvu Božju – potom smo slušali čitanja iz Starog i Novog zavjeta koja su navijestila novost koju je Bog izveo po svome Sinu Isusu Kristu, a sada ćemo, poslije ove riječi, pristupiti krsnoj službi u kojoj će se krstiti šestoro odraslih te krizmati još toliko kandidata, da bi se na taj način najbolje doživjela novost života koja započinje vjerom u Krista uskrsnuloga“.

Biskupova homilija

Govoreći o Kristovu krštenju u rijeci Jordan biskup je istaknuo kako je taj čin za njega predstavljao najavu, anticipaciju smrti na križu, a zato je i prao noge apostolima, jer služenje drugima također je jedna vrsta umiranja, umiranja sebi da bi drugi živjeli. „Isusovo krštenje, koje je najava novog krštenja, dakle puno većeg i dubljeg značenja nego što je bilo samo Ivanovo krštenje za oproštenje grijeha, a koje je postalo sakrament ulaska u Crkvu Kristovu, označuje dakle ulazak u smrt. Kad je Ivan Krstitelj potopio glavu Isusovu u vodu Jordana, to je označavalo njegovo ulaženje u smrt. I to se trostruko bilo uranjanjem bilo polijevanjem ponavlja i kod svakog krštenja Kristovih učenika, da bi se označilo Presveto Trojstvo: Otac, Sin i Duh Sveti – u koje se uranja novokrštenik, ali i da bi se označila tri Isusova dana – u kojima je bio mrtav u grobu. No, Isus je uskrsnuo! I uskrsnuće je označeno u sakramentu krštenja: Isus je poslije svakog uranjanja izronio iz vode, čime je označio svoje ustajanje iz smrti. Novi život koji započinje onaj koji se krsti također je događaj uskrsnuća. Dakle, i vi, dragi katekumeni, ovim svetim sakramentom krštenja umirete starom životu, životu grijeha i zla, a uskršavate na novi život, život svetosti i milosti, život vječni“, poručio je biskup te dodao: „Čestitam vam, dragi novokrštenici, čestitam svima vama, dragi vjernici koji ste po krštenju postali Kristovi učenici, jer svi smo mi po krštenju umrli starom a uskrsnuli novom životu. Duh Sveti koji je djelatnik krštenja preporađa nas i čini novima, tj. duhovnima i svetima, ulijevajući u naše duše milost tj. ljubav Božju. Budimo pozorni ove svete noći na djelo Božje koje on u nama čini, budimo posebno ove svete noći zahvalni za dar vjere, za dar nade i za dar ljubavi koju nam Bog daje“.

U nastavku biskup je podsjetio na pročitano evanđelje gdje sv. Luka donosi izvještaj o radosnom događaju uskrsnuća. „Uskrsnuće znači novi život, život u Duhu, život koji ne može uništiti smrt, život vječni. Na njega smo svi mi pozvani, dapače po krštenju svi smo dionici te novosti. ‘Što tražite Živoga među mrtvima?’ – kao i da nas prekoravaju anđeli. Ne samo Isusa nego niti ikoga drugog koji je kršten i preporođen Duhom Božjim, koji je novi čovjek, čovjek duhovan, onaj koji je umro grijehu i svijetu – onaj koji je mrtav nije ovdje, nije ovdje u crkvi, nije ovdje u Sisku, nije ovdje na ulicama našega grada, u našim školama, bolnicama; mrtvi ne stanuju u našim obiteljima, u našim domovima, u našim srcima. Samo živi, oni koji zauvijek žive novim životom u Bogu! Zato je noćas tolika radost u nama jer ova noć je proslava novog života u nama, u svima koji su kršteni, u svima koji vjeruju u Krista uskrsnuloga, u svima koji su novi Božji ljudi! Zato živjeli uskrsnici, neka se osjeti dah novog života, nove životne radosti i nove snage života koji nikada neće prestati“, zaključio je biskup Košić.

Nakon homilije, biskup je blagoslovio krsnu vodu, te zatim krstio šestero odraslih katekumena i podijelio sakrament svete potvrde trinaestero kandidata.

U vjernicima ispunjenoj katedrali, ljepoti Vazmenog bdijenja doprinijeli su i sisački bogoslovi, te Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i uz orguljašku pratnju Marijane Boček.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest