20. pro 2012.

Uzajamno božićno čestitanje sisačkog biskupa Vlade Košića i svećenika Sisačke biskupije održano je u četvrtak 20. prosinca u prostorijama Biskupijskog ordinarijata u Sisku, u obnovljenom Velikom Kaptolu. Prije samog čestitanja svećenici su se okupili u katedrali gdje su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju koje je predvodio župnik iz Topuskog fra Goran Rukavina, OFMCap.

Na početku, u ime svećenika Sisačke biskupije prigodnu čestitku biskupu Košiću uputio je generalni vikar Biskupije mons. Josip Ćorić koji se osvrnuo na bitne događaje u protekloj godini. Tako je kao najvažniji događaj izdvojio Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku koji je, kako je rekao, za budućnost obilježio Biskupiju, ali i bio je prilika da se ojača duh zajedništva. Kao drugi važan događaj mons. Ćorić istaknuo je završetak obnove zgrade Velikog Kaptola koja je bila neophodna za normalan rad svih tijela i bit će veliki korak naprijed u životu Biskupije. Tu su i drugi važni događaji, kao što je uspostava Stolnog Kaptola Svetog Križa, administrativna podjela Biskupije na tri arhiđakonata, te zbog povećanja broja vjernika od župe svetog Lovre u Petrinji osnivanje  dviju novih župa: Preobraženja Gospodnjeg i Blaženog pape Ivana Pavla II. Mons. Ćorić istaknuo je i kako su za tri godine od uspostave Biskupije učinjeni svi potrebni uvjeti da bi se pastoralni rad mogao normalno odvijati.

Zahvalivši na svemu istaknutom te dobrim željama, okupljenima se obratio i biskup Košić koji se prije svega zahvalio svećenicima što su u zajedništvu sa svojim vjernicima pomogli u organizaciji SHKM u Sisačkoj biskupiji, ali i na pomoći u brojim drugim područjima, inicijativama i crkvenim događajima. Usprkos svim teškoćama u protekloj je godini bilo iznimno lijepih trenutaka, a biskup je posebno istaknuo povratak generala, te skidanje mrlje s Domovinskog rata. Biskup je poručio svećenicima neka u ovim teškim danima, prilikom blagoslova kuća i susreta s obiteljima, tješe ljude i dižu im nadu u bolje sutra. „Naš izvor nade i radosti nije u uvjetima ovoga svijeta, nego u dolasku Sina Božjega i u Božjoj ljubavi koja se objavila“ rekao je na kraju biskup.

 

Pin It on Pinterest