22. pro 2011.

Božićno čestitanje upriličio je sisački biskup mons. Vlado Košić za svećenike Sisačke biskupije u četvrtak 22. prosinca u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa. Prije samog čestitanja svećenici su se okupili u Sisačkoj katedrali gdje su sudjelovali u pokorničkom bogoslužju koje je predvodio mr. sc. Ivan Grbešić, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu.

Nakon duhovne okrijepe, podjeljivanja i primanja sakramenta pomirenja mons. Josip Ćorić, generalni vikar Sisačke biskupije u ime sisačkog klera uputio je mons. Košiću prigodnu čestitku u kojoj je istaknuo kako slavimo drugi Božić u obnovljenoj Sisačkoj biskupiji. Tokom protekle godine završena je uspostava svih potrebnih tijela za pastoralni rad Biskupije. Biskupija je dobila dva mladomisnika, dva đakona i tri trajna đakona. U tijeku je obnova zgrade Velikog Kaptola, središta Sisačke biskupije, no pored te obnove Caritas Sisačke biskupije otvorio je pučku kuhinju u Sisku, nastavljen je rad zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ za stipendiranje studenata koja je ove godine podijelila 52 stipendije. Uz Zagrebačku nadbiskupiju Sisačka biskupija je pomogla otpuštenim radnicima sisačke željezare. Iduće godine Sisačka je biskupija domaćin Susreta hrvatske katoličke mladeži 5. i 6. svibnja  za čije su ostvarenje poduzete opsežne radnje, te će još mnoge biti potrebne. Veoma važan događaj svakako je i objavljivanje Zbornika sa znanstvenog skupa o Sisačkoj biskupiji Antiquam fidem, kazao je mons. Ćorić osvrćući se na dosadašnji rad Sisačke biskupije. Obraćajući se biskupu Košiću mons. Ćorić je kazao kako je biskup Košić kao predsjednik komisije HBK Iustitiae et pax u više navrata i u složenim prilikama dobro intervenirao što je hrvatska javnost uvijek dobro prihvatila, jer su ti interventi spriječili moguće negativne posljedice za naše društvo. Pri kraju svog obraćanja mons. Ćorić biskup je izrazio zahvalnost za sve što je učinio i što će učiniti za stasanje Sisačke biskupije te im zaželio blagoslov Novorođenog Kralja i u predstojećoj godini.

 

Istoga dana biskup Košić primio je predstavnice redovnica koje djeluju u Sisačkoj biskupiji kao i predstavnike pokreta i zajednica s područja Sisačke biskupije. AS


Čestitka generalnog vikara Sisačke biskupije mons. Josipa Čorića biskupu Košiću

 

Dragi naš biskupe Vlado, draga braćo svećenici i đakoni!

 

Slavimo drugi Božić u našoj obnovljenoj Sisačkoj biskupiji. S posebnim zadovoljstvom Vam u svoje ime i u ime cijelog Prezbiterija naše biskupije čestitam ovaj drugi Božić. U drugoj godini života naše Biskupije završena je uspostava svih potrebnih tijela za pastoralni rad Biskupije kao krovne ustanove, kako to traže crkveni propisi. Ustanovljena su još dva dekanata i dvije nove župe, dijeljenjem župe Petrinja. Bila su dva su svećenička i dva đakonska ređenja. Možemo reći da dijete sa dvije godine počima sigurno hodati, a da bi počelo trčati, potrebno je više vremena. Tako je i naša Biskupija kroz ove dvije godine stala na svoje noge. Poslije Uskrsa, nakon pripremnih radnji, započela je obnova velikog Kaptola, buduće biskupijske kuće, gdje će biti normalni uvjeti za rad svih ureda Biskupije i kad će se napokon dokrajčiti podstanarski status Ordinarija. Koliko je god to jedno od krupnih pitanja Biskupije, smatram najvažnijim događajem da je ove godine u okviru našeg biskupijskog Caritasa otvorena pučka kuhinja i da je pored otežanih materijalnih okolnosti nastavljen rad zaklade „Bonifacije Ivan Pavletić“ – za pomoć siromašnih učenicima i studentima. Tu spada kao vrlo važan pothvat, vezan uz stanje tvornice Željezara, i ne samo nje – pomoć otpuštenim radnicima. Naime, uz prilog koji je na tu nakanu darovao Kard. Bozanić prigodom blagoslova crkve Sv. Marije u  iznosu od 150 tisuća kuna, naša Biskupija je dala 100 tisuća kuna i u dogovoru sa Konzumom, koji će doplatiti određenu svotu u bonskoj vrijednosti od 300 kuna. Za tu vrijednost će  1130 osoba dobiti u Konzumovim trgovinama najpotrebnije artikle. Socijalni problemi će se produbljavati i kako reče jedan od vodećih ekonomskih analitičara, grad Sisak bi mogao biti mrtvi grad. Zadaća Crkve u takvim situacijama, kroz koje prolazi narod, mora biti dovoljno osjetljiva da pomogne najugroženijima.

Iduće godine domaćini smo vrlo važnog i izazovnog događaja – Susreta katoličke mladeži, koji će se ostvariti 5. i 6. svibnja. Za njegovo ostvarenje poduzete su opsežne pripreme. Ostatak vremena koji je pred nama, tražit će od svih nas povećani napor da se pripreme intenziviraju do kraja. Prije svega, potrebno je naše mlade po župama pripremiti kroz kateheze, vezane za taj događaj. Da bi sam čin tog susreta u liturgijskom  i tehničkom smislu bio uspješan, trebat će uložiti puno truda. Kao što je uloženi trud za posjet sv. Oca pape izuzetan događaj za našu Crkvu i narod polučio dobre rezultate, tako se nadamo da će uloženi napori oko priprema, posebno mladih, za taj susret, donijeti željene plodove.

Oče Biskupe, kao predsjednik komisije „Justicia et Pax“ naše Biskupske konferencije, za Vas za dodatna obaveza, i Vaše obraćanje u više navrata u našim složenim prilikama, naša javnost uvijek je dobro prihvatila. To oglašavanje spriječilo je moguće negativne posljedice za naše društvo.

Važan je događaj objava Zbornika o prvoj obljetnici naše biskupije – Aniquam fidem – kao pisani dokumenat za budućnost naše Biskupje. Rekli bismo daje taj zbornik rodni list Biskupije.

Dragi oče Biskupe, još jednom Vam u svoje ime i u ime Prezbiterija naše Biskupije želim izreći čestitku i zahvalnost za sve ono što ste učinili, za sve ono što ćete učiniti za stasanje naše Biskupije. Po rođenju Sina Božjega blagoslovljeno je svako obiteljsko zajedništvo. Neka i naše svećeničko zajedništvo bude blagoslovljeno, jer je upravo to zajedništvo uvjet uspjeha u našem pastoralnom djelovanju. Neka Vas svojim blagoslovom, zajedno sa svima nama blagoslovi Novorođeni Kralj. U svjetlu Kristova ulaska u svijet, koji je dao pečat našem vremenu, zbog čega imamo pravo očekivati da Vam naredna godina bude blagoslovljena, što Vam od srca svi mi želimo.

 

Pin It on Pinterest