2. pro 2013.

Tribina pod nazivom “Utjecaj glazbe na duh” u organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve Sisačke biskupije i Franjevačke mladeži (FRAMA-e) Kloštar Ivanić održana je u nedjelju, 1. prosinca, u samostanskoj dvorani u Kloštar Ivaniću. Predavanje je održala muzikoterapeutkinju i psihoanalitičarka Slavica Bevanda, a moderirala ga je voditeljica Ureda za socijalni nauka Crkve Sisačke biskupije Marijana Petir.

Duhovni asistent FRAMA-e Kloštar Ivanića fra Tomislav Božiček pozdravljajući okupljene rekao je iz svoga iskustva pastorala mladih kako glazba jako utječe na mladenački duh. Uvodeći okupljene u temu moderatorica tribine Marijana Petir rekla je da je glazba moćno oružje za promjenu mentaliteta društva, a ona to može biti zato jer smo naučeni smatrati je zabavom, a ne medijem koji reprogramira način razmišljanja. Izuzetno je važno razotkriti načine na koje glazba utječe na čovjeka na svim razinama: fiziološki, psihološki, duhovno. Sva naša uvjerenja i stavovi su naučeni ili su iskustveno stečeni – glazba je medij koji u tome jako pomaže na nesvjesnoj razini. Duhovna dimenzija glazbe se gotovo ne spominje i upravo zato je potrebno više ovakvih skupova zbog utjecaja glazbe na mase koje je konzumiraju svakodnevno. Predavačica je započela objašnjavajući definiciju glazbe, rekavši da njome čovjek izražava svoje osjećaje i raspoloženja, od najtužnijih do najradosnijih. Ona pobuđuje emocije, a tekstualne poruke popraćene glazbom tako formiraju naše stavove i svjetonazor. Također je govorila i o glazbi koja se od davnina i u svim religijama koristi u bogoslužne svrhe. Mnogi poznavatelji umjetnosti smatraju da nas glazba kao umjetnost najviše uzdiže k nadnaravnom. Samo je pitanje nadahnuća. Ako uzdiže k Bogu onda je nadahnuta Duhom Svetim, a ako ne, onda može biti pogubna, odnosno može djelovati itekako destruktivno na čovjeka – rekla je Bevanda.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava. Na tribini je i sudjelovao zbor mladih župe Kloštar Ivanić sa voditeljicom Antonijom Borić.

Pin It on Pinterest