22. stu 2012.

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak 22. studenog u Velikoj dvorani Pastoralnog Centra katedralne župe u Sisku, biskup Vlado Košić izvijestio je okupljene da je na današnji dan, spomendan sv. Cecilije, dekretom utemeljio Dijecezanski muzej Sisačke biskupije. Muzej je osnovan kako bi se prikladno čuvala bogata baština: slike, kipovi, knjige, liturgijski predmeti te arhivska građa iz župa Sisačke biskupije, a svoje će prostorije naći na adresi Trg bana Josipa Jelačića 8, zgrada bivšeg kina Sloboda, koja će u dogledno vrijeme i biti uređena u tu svrhu.

Biskup je podsjetio i kako se velik broj umjetnina s područja Biskupije čuva u Dijecezanskom muzeju Zagrebačke nadbiskupije, a koje će u skoro vrijeme biti vraćene i svoje će mjesto naći u Dijecezanskom muzeju u Sisku.

Za ravnateljicu muzeja imenova je voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić koja se tom prigodom zahvalila biskupu na imenovanju, te se kratko osvrnula na povijest Biskupije ističući kako je ona iznimno bogata i na području 63 župe postoji veliko blago koje će utemeljenjem muzeja dobiti priliku da se istraži i prikladno sačuva. Govoreći o procesu uređenja zgrade muzeja gospođa Jurić rekla je kako će se zgrada urediti prema svim propisima i konzervatorskim smjernicama. Muzej će imati svoj stalni postav, ali u njemu će se održavati i druge kulturne manifestacije i događaji.

Na kraju, biskup je Košić podsjetio i pozvao okupljene novinare na blagoslov i otvorenje zgrade Velikog Kaptola 5. prosinca.

 

Dekret o utemeljenju

Pin It on Pinterest