22. srp 2014.

Župa sv. Marije Magdalene u Selima svečano je u utorak 22. srpnja proslavila blagdan svoje nebeske zaštitnice. Središnje misno slavlje predvodio je petrinjski župnik župe sv. Lovre preč. Josip Samaržija u zajedništvu sa župnikom iz Budaševa vlč. Krešimirom Bulićem, župnikom iz Odre vlč. Mladenom Vukom, mladomisnikom i kapelanom u Ivanić-Gradu vlč. Ivicom Šimunovićem i domaćim župnikom preč. Matom Sukalićem.

U homiliji, govoreći o zaštitnici ove župe sv. Mariji Magdaleni, preč. Samaržija je istaknuo kako je ona bila ta koja je bila primljena među Isusove učenike i prva ga vidjela Uskrsloga, postala je blagovjesnicom njegova uskrsnuća i primjer je ustrajne i neopozive ljubavi prema Učitelju. „Budimo i mi poput Marije Magdalene svjedoci vjere u Isusa Krista. Nemojmo se sramiti onoga što nam je ostavio. Kada dođete danas s ove svete Mise svojim bližnjima, podijelite s njima radost Kristova mira i uskrsnuća, radost da je Krist prisutan i živ i da je uvijek među nama pod prilikama kruha i vina na svakoj misi. Takvu vjeru ispovjedila je i Marija Magdalena i takvu vjeru moramo ispovijedati i mi svakoga dana svoga života“, rekao je propovjednik.

U nastavku, Samaržija je podsjetio kako se upravo kršćanstvo jedino širilo baš u nepovoljnim trenucima povijesti. „Prva tri stoljeća kršćanstva bili su vrijeme progonstva, vrijeme muke i vrijeme tjeskobe. Kršćani su bili ubijani, progonjeni, no apostoli i njihovi nasljednici su u tom širenju ustrajali zbog vjere u Krista. Dakle, dok su se ostale religije širile tek kada su postojale povoljne ekonomske, političke ili društvene prilike, kršćanstvo se širi u vremenima nevolje. Danas nisu vremena nevolje i zato se od nas traži posebna pažnja i briga da budemo svjedoci vjeri, da ono što vjerujemo i što smo primili od svojih očeva i majki ne zamre i da ne postane samo tradicija i folklor“, zaključio je preč. Samaržija.

Na kraju slavlja koje je animirao Mješoviti zbor župe, okupljene je pozdravio preč. Sukalić posebno zahvalivši svima koji su svojim trudom doprinijeli svečanosti ovog dana.


 

Pin It on Pinterest