12. lis 2015.

Župa Maksimilijana biskupa i mučenika u Posavskim Bregima svečano je u ponedjeljak 12. listopada proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika, 225 godina od osnutka župe i 200 godina od posvete župne crkve.  Misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom Biskupije mons. Josipom Ćorićem, domaćim župnikom vlč. Mladenom Hokmanom i svećenicima iz Ivanićgradskog dekanata.

Na početku dobrodošlicu je zaželio župnik Hokman, a cvijeće i košaru jesenskih plodava biskupu su predali najmlađi župljani.

U homiliji biskup je podsjetio kako je ovu župu osnovao, župnu crkvu dao sagraditi i dao joj ime zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac. Govoreći o zaštitniku župe biskup je istaknuo kako je sv. Maksimilijan bio mučenik koji je živio u trećem stoljeću, u vremenima Rimskog carstva kada su Crkva i kršćani bili osobito progonjeni. „Bio je navjestitelj vjere na području današnje Slovenije i Austrije te je na kraju bio i biskup u Celju, a na današnji dan 12. listopada 284. godine mučenički je ubijen tako da mu je odrubljena glava. Tako su stradali mnogi kršćani jer su ih progonili rimski carevi sve do 313. godine kada car Konstantin kršćanima dao slobodu. Do tada je stradalo mnogo mučenika pa i zaštitnik naše Biskupije sisački biskup Kvirin koji je 309. godine dao svoj život za vjeru. Imamo i mi u našem narodu i suvremenog sveca biskupa i mučenika zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca koji je svoj život prije 55 godina položio kao svjedočanstvo za Krista. Bio je progonjen, mučen i zatvoren prvo 6 godina zatvoru u Lepoglavi, a onda skoro desetak godina u Krašiću, tako da je umro 10. veljače 1960. godine. Bio je u zatvoru i trovan, što je i dokazano, a sama ta situacija da je bio nevin optužen, da je bio na sudu izvrgnut ruglu govori nam da je zapravo tada bila cijela Crkva progonjena. Nije samo on mučen, nego i preko 600 svećenika koji su bili ubijeni i brojni drugi zatvoreni i mučeni. Može se reći da je to bio jedan ogroman progon Crkve koji se ne pamti na ovim prostorima od vremena rimskih careva“, rekao je biskup te dodao kako ni danas nije lako biti kršćanin makar smo došli do vremena  i društva u kojem je vjeroispovijest slobodna. „Nažalost danas vjera nije cijenjena. Ne možete danas ništa lijepo čuti o vjeri i vjernicima u medijima, nego se samo traže skandali i gleda se pod povećalom gdje je nešto loše, a ono što je dobro zataji se, a vjernike se izvrgava ruglu, ponižavanju i podcjenjivanju. I to je svojevrsno mučeništvo kroz koje mi prolazimo danas“.

Na kraju biskup je podsjetio kako ovo Tjedan obitelji u Biskupiji i kako će se u subotu 17. listopada na Dan obitelji u sisačkoj katedrali okupiti „obitelji 5 plus“, tj. obitelji s petero i više djece. Biskup je istaknuo kako je takvih obitelji premalo pa je potaknuo mlađe obitelji na prihvaćanje brojnije djece, kao i sve vjernike na stvaranje ozračja otvorenosti životu. „I to je svojevrsno mučeništvo, ali bez djece naša će domovina opustjeti. Zato je za budućnost ove župe, naše Biskupije i Domovine nužno prihvaćati život“, zaključio je biskup.

Misi je prethodila duhovna priprava članova Marijine legije i program učenika OŠ „Posavski Bregi“ u povodu Dana kruha.

 

 

Pin It on Pinterest