15. pro 2019.

Treću nedjelja došašća, koja se tradicionalno naziva nedjelja Gaudete (Radujte se), župljani župe Osekova poslavili su u zajedništvu sa svojim župnikom Draženom Laucem, ali i generalnim vikarom Sisačke biskupije mons. Markom Cvitkušićem.

Generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, posjetio je u nedjelju 15. prosinca župu sv. Ane u Osekovu povodom primanja darova župnika i župljana spomen-crkvi Našašća sv. Križa u Zrinu. Naime, u rujnu 2019. prvi puta nakon 8. rujna 1943. godine zazvonilo je zvono s novosagrađene spomen-crkve Našašća sv. Križa, a misno slavlje i blagoslov crkve predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i mnoštvo svećenika među kojima i s vlč. D. Laucem i to na 76. obljetnici stradanja stanovnika Zrina.  Od 1996. godine preostali Zrinjani i njihovi potomci sjećaju se događaja na blagdan Male Gospe 9. i 10. rujna 1943. godine kada su partizani i četnici u genocidnom pohodu ubili gotovo trećinu Hrvata Zrina, spalili župnu crkvu Našašća Svetoga Križa, kao i cijelo selo. Sve preživjele komunističke su vlasti raselile, oduzeli im imovinu i zabranili povratak u Zrin.

S obzirom da se župa sv. Ane ove godine prisjeća 290 godina od izgradnje, župnik je odlučio novoizgrađenoj i sestrinskoj župi Zrin darivati novčani iznos za ispisivanje imena na spomen ploči svih stradalih župljana Zrina, ali i misal, te albu i četiri misnice svih liturgijskih boja s likom bl. A. Stepinca, koji je u to doba bio nadbiskup zagrebački te sa suzama u očima i molitvom na usnama proživljavao križni put hrvatskog naroda.

Podsjetimo, nadbiskup zagrebački Alozije Viktor Stepinac je bio pokretač brojnih karitativnih akcija kako bi se pomoglo najranjivijim dušama toga doba. Treća nedjelja Došašća tradicionalno je nedjelja Caritasa i sav prilog župljani su dali za potrebe Caritasa. Ove nedjelje Crkva u Hrvata spominje se i Drinskih mučenica, koje su svoj život položile za Isusa Krista, svog zaručnika. Neka nas svi sveti mučenici hrvatskog naroda zagovaraju u Nebeskom kraljevstvu. Na kraju sv. mise mons. Marko Cvitkušić blagoslovio je kipove djeteta Isusa, koji su sa sobom ponijeli najmlađi župljani župe sv. Ane u Osekovu te je u svojoj propovijedi poručio da životnim kušnjama pristupamo poput Ivana Krstitelja strpljivo s nadom i vjerom.

D.L.

Pin It on Pinterest