6. svi 2021.

Voditeljica Centra za edukaciju i savjetovanje “Hippocampus” i višegodišnja suradnica Obiteljskoga savjetovališta u Splitsko–makarskoj nadbiskupiji prof. Maja Jakšić održala je u četvrtak, 6. svibnja u dvorani Dječjega vrtića svete Marije Magdalene u Selima predavanje o odgoja djece i roditeljstvu. Na početku predavanja sve prisutne roditelje, djelatnike vrtića i preč. Dragutina Papića, župnika u Selima, pozdravila je ravnateljica vrtića s. Matea Faltak.

„Kao odgojitelji i roditelji znamo koliko je odgovorno  i sve teže odgajati djecu.  Nije nam lako nositi se s mnogim izazovima današnjeg vremena i pronaći najdjelotvorniju metodu u odgoju koja će uroditi najboljim plodovima“, rekla je s. Matea dodavši kako nam ovo predavanje može pomoći na tome putu.

Prof. Maja Jakšić svoje izlaganje započela je tvrdnjom kako se nalazimo u vremenu u kojem je moderno roditeljstvo u krizi. Premda se danas lakše nego prije mogu posredstvom svih medija dobiti sve potrebne informacije o odgoju djece i roditeljstvu, ipak su roditelji današnjice zbunjeni, nesigurni, pod stresom, nezadovoljni i nemaju vremena za sebe i svoga supružnika. Izgleda kao da su danas djeca postala „teret” a ne blagoslov, rekla je.

Govorila je nadalje o takozvanoj epidemiji popustljivoga odgoja naglasivši da je popustljiv odgoj oblik zanemarivanja djeteta. „Popustljivost je kao droga. Što više djetetu popuštamo, to više traži popuštanja. Roditelji su u odgoju popustljivi većinom zbog svoje vlastite komocije. Najčešća poteškoća koju čine je nedosljednost. Boje se postaviti granice, a granice su važne, one djetetu daju sigurnost“, naglasila je.

Kao jednu od osnovnih roditeljskih dužnosti u odgoju istaknula je kako trebaju djeci postaviti jasne granice, biti čvrsti i dosljedni te zadovoljiti njihove potrebe, a ne njihove želje. Također je rekla roditeljima da je u odgoju itekako važan njihov međusobni odnos i sklad kao supružnika.

„Nemojte se ustručavati potražiti pomoć kad je potrebno jer je pomoć u nekim trenucima svakome potrebna“, rekla je prof. Jakšić. Pozvala je roditelje da vjeruju da će sve biti dobro te ih ohrabrila Gospodinovim riječima: „Ne boj se. Samo vjeruj“.

Na kraju je istaknula da je roditeljstvo nešto najljepše što čovjeka ispunja srećom, blagoslovom, zadovoljstvom i ljubavlju te dala smjernice roditeljima za dobar odgoj koje će im pomoći da prepoznaju roditeljstvo kao poziv i dožive ga kao ispunjenje.

 

 

Pin It on Pinterest