13. lis 2013.

Svečano misno slavlje i blagoslov novopostavljenih orgulja održano je u nedjelju 13. listopada u crkvi Sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu . Slavlje je predvodio mons. Juraj Jerneić graditelj orgulja i bivši dugogodišnji župnik ove župe u zajedništvu s bivšim župnicima vlč. Vjekoslavom Marićem i vlč. Alfredom Kolićem, vikarom katedralne župe u Sisku vlč. Ivanom Faletarom, domaćim župnikom fra Jurom Stipićem i brojnim drugim svećenicima. U prepunoj crkvi uz brojne vjernike župe i Glinskog dekanata, misnom slavlju nazočili su i brojni predstavnici svjetovne vlasti.

Kad se kardinal Bozanić 2009. godine pripremao za posvetu obnovljene crkve sv. Franje Ksaverskoga u Viduševcu, predložio je mons. Jerneiću da svoje prve orgulje daruje toj crkvi. Budući da ih je već obećao rodnom selu, mons. Jerneić obećao je da će za Viduševac sagraditi veće i ljepše orgulje. Zvuci ovih orgulja u viduševačkoj crkvi ispunjenje je obećanja mons. Jerneića »prvoj ljubavi« – župi Viduševac. Njihova izgradnja započela je u proljeće 2011. godine, a završila 18. svibnja 2013. godine, kada je u Svećeničkom domu na Kaptolu u Zagrebu bila njihova kolaudacija. Orgulje je mons. Jerneić izradio od 23 191 dijela, a imaju 13 registara te u ukupno 747 svirala. Ove nove viduševačke orgulje nose ime Opus II.

Na početku slavlja pismo sisačkog biskupa Vlade Košića pročitao je vikar vlč. Ivan Faletar, a u kojem između ostalog stoji: „ Želim izreći veliku zahvalnost mons. Jerneiću koji je ovim svojim darom pokazao koliko je ostao povezan s vama, draži Župniče i dragi župljani, budući da je ovdje proživio svoje možda najteže svećeničke godine, ali – rekao bih to iz vlastitog iskustva – možda i najljepše svoje svećeničke godine, budući da u Domovinskom ratu jest bilo teško, ali je vladalo jedinstvo naroda i Crkve, osjećala se ista težnja da se konačno ostvari sloboda Domovine i u nevoljama progonstva i osiromašenja na djelu je bila velika kršćanska ljubav, pomaganje i međusobna solidarnost“.

U homiliji mons. Jerneić podsjetio je kako se 13. svibnja 1917. godine Marija majka Isusova ukazala u Fatimi, željevši progovoriti i preko djece dati poruku od koje Crkva još i danas živi, te kako je te iste godine, na današnji dan 13. listopada, bilo zadnje ukazanje Gospe, a koja se osobito štuje u ovoj župi još od šezdesetih godina 20. stoljeća kada su prvi njezin kip u župu donijeli misionari. Propovjednik je podsjetio i na brojne duhovne darove i zvanja koje je dala molitva Gospi Fatimskoj i ova župa, ali i na brojna stradanja koja su se dogodila za vrijeme Domovinskog rata i kojima je svjedočio i viduševački kip Gospe Fatimske. Govoreći o orguljama mons. Jerneić istaknuo je kako su one dar zahvalnosti za svoje prvo župničko mjesto u Viduševcu.

Nakon popričesne molitve u ime svih župljana mons. Jerneiću zahvalio je župnik fra Juro Stipić koji mu je tom prigodom uz sliku crkve uručio i njene ključeve „kako bi mogao zasvirati na orguljama kad mu god srce zaželi“.

Na kraju slavlja mons. Jerneić zasvirao je na orguljama pjesmu Kraljice Anđelska, a koju je zapjevao Mješoviti zbor iz Viduševca zajedno s Biskupijskim zborom Sisačke biskupije koji je i animirao ovo slavlje.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest