29. kol 2016.

Skupina vjeroučitelja Sisačke biskupije predvođena predstojnicom s. Smiljom Čirko, započela je u petak, 26. kolovoza, duhovne vježbe u Veternici, Duhovnom centru Varaždinske biskupije. Vodio ih je predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije i ravnatelj Centra vlč. Damjan Koren, a trajale su do nedjelje 28. kolovoza 2016. godine.

Kroz ta tri dana vjeroučitelji su bili pozvani poslušati razmatranja temeljena na odabranim biblijskim izvješćima, provoditi vrijeme u tišini i molitvi razmišljajući o stanju svoje duše u odnosu prema Bogu i bližnjemu. Prvi dan razmatralo se o križu te o pravom značenju križa u životu kršćanina. Križ je za nas postao simbol Isusova nauka zbog kojega je on bio razapet stoga je pravo značenje križa u trpljenju koje podnosimo zbog vjere u Isusov nauk i istinu. Drugi dan se razmatralo o značenju grijeha, kušnji i krizi vjere. Prema biblijskim primjerima očito je da se grijeh sastoji u slobodnoj neposlušnosti Božjem savjetu i napuštanju njegove blizine. Nakon tog razmatranja vjeroučitelji su imali priliku za sv. ispovijed. U kušnjama, koje su redovita pojava u životu, naša ljubav prema Bogu i bližnjemu prolazi kroz ispit. Kroz izvještaj o Isusovim kušnjama dolazimo do tri osnovne kušnje u čovjeku: materijalizam, humanizam i ateizam. Prema primjeru sv. Tome apostola koji prolazi kroz krizu vjere, zaključujemo da je to nešto što u životu smijemo proći, ali u tom stanju ne smijemo odustati od vjere nego postavljati pitanja i tražiti odgovore. Kriza vjere ne može trajati predugo ili čitav život, potrebno je dati svoj vlastiti odgovor. Treći dan, u nedjelju, tema razmatranja bilo je poslanje. Neke kršćane Bog poziva na službeno, institucionalno,  poslanje u Crkvi, ali svi imamo i neinstitucionalno poslanje – svaki dan osluškivati gdje nas Bog treba.

Na nedjeljnoj svetoj misi vjeroučiteljima su se pridružili biskup Vlado Košić i kancelar Marko Cvitkušić. U svojoj propovijedi biskup Košić se osvrnuo na temu poniznosti. Poniznost se sastoji u promatranju i prihvaćanju sebe u istini i stvarnosti u kojoj se nalazimo. Potrebno je prepoznati se u Božjem planu i otkriti Božju volju kroz molitvu te prihvatiti svoje poslanje u Crkvi i svijetu svjesni da ga od Boga primamo. Služenje Bogu i pripadnost zajednici spašenih velika je milost. U tom pogledu kršćani ne trebaju sebe držati bezvrijednima. Vjera u Krista i pripadanje njemu naša je istina, u isto vrijeme izvor ponosa, ali i poniznosti.

Nakon zajedničkog ručka, duhovno i tjelesno okrijepljeni, vjeroučitelji su napustili Veternicu sa željom da se tamo jednom ponovno sretnu.


Pin It on Pinterest