29. lis 2012.

U vremenu obeshrabrenih, nezaposlenih, obespravljenih… Papa Benedikt XVI. proglasio je godinu vjere.  Vjera nas vodi, daje snagu i smisao. Mogu li to razumjeti samo odrasli ili je pak djeci to lakše? Je li naša vjera veća kada nam je dobro ili u teškoćama? To su pitanja na koja često tražimo odgovor.

Upravo posvijestiti snagu vjere i zajedništva, zahvalnosti i vrijednosti žrtve pokušali su župnik Branko Koretić i deset župnih animatora u subotu 27. listopada 2012. na katehezama za sve razrede osnovne škole. Djeca Oš Viktorovac i Oš braće Bobetko, potaknuti svojim vjeroučiteljima i roditeljima, sudjelovala su u radionicama na temu ¨Biti Svet – biti zahvalan Bogu i pronositi radost oko sebe¨. Sadržaj je bio prilagođen svakom uzrastu i protkan prezentacijama, razgovorom i igrama te bio je raspoređen u tri prostorije pastoralnog centra.

Posebnost ovog dana je što su na svojoj radionici učenici četvrtih i osmih razreda bili pripremljeni za vođenje kateheza svojim mlađim kolegama iz škole (četvrtaši učenicima prvih i drugih razreda, a osmaši, ujedno i ovogodišnji krizmanici, učenicima petih i šestih razreda). U tome su se vrlo spretni pokazali učenici četvrtih razreda, prošlogodišnji prvopričesnici. Spremno su prihvatili izazov i na svojstven način bili uzor mlađima. Igre koje su organizirali mladi naše župe oduševile su djecu, posebno igra „mumije“, ali osim nje bile su i igre povjerenja, međusobnog pomaganja, zajedništva. Djeci nije pružena samo zabava i razonoda, već su učili o strpljenju, toleranciji, povjerenju i molitvi. U jednom danu 172 djece je sudjelovalo u župnoj katehezi. Najbrojnija skupina bili su treći razredi. Najozbiljnija skupina bili su sedmi razredi. Najsuradljivija skupina bili su četvrti razredi. Najveselija skupina bili su prvašići. Unatoč svim naporima animatora i župnika, ako djeca pružaju otpor i dolaze s predrasudama, teško je do njih doprijeti. No, to nije razlog da se od njih odustane. Time će krajnji rezultat biti veći i za njih i za nas. Djeca su sa sobom ponijela i fotoaparate te su zabilježili njima zanimljive trenutke, a potom su izradili i plakat za svoju školu. Cilj je da se na taj način potakne i one koji se još nisu uključili.

Sljedeća kateheza planirana je 8. prosinca. Kroz cijelu pastoralnu godinu bit će organizirane slične kateheze. Razlikovat će se u temama, skupinama po dobi, vremenu, voditeljima…. To nije novost u našoj župi, jer se već godinama organiziraju radionice za djecu u predblagdanskim vremenima (Došašće, Korizma, trodnevnica uoči župnog blagdana i Velike Gospe, prigodno uz majčin dan, dane zahvale za plodove zemlje, misijsku nedjelju …), kreativne radionice za mlade i odrasle, tribine i duhovne obnove za mlade, obitelji i ciljane skupine. Novost je što na ovakav način djeca koja nisu prvopričesnici i krizmanici kontinuirano sudjeluju u župnoj katehezi kroz razne vidove vlastitog promišljanja i kreativnosti. Cilj je da se na njima osjeti razlika u ponašanju u obitelji, školi i društvu. Po reakcijama djece i povratnim informacijama možemo smatrati ovaj dan vrlo uspješnim.

 

Pin It on Pinterest