30. tra 2023.

Na Banovini se od četvrtka 27. do nedjelje 30. travnja održava prvi „Camino Banovina“, hodočasnička ruta duga 76 kilometara.

Prvog dana hodočašća, u četvrtak, hodalo se od Siska do Petrinje (17 kilometara), u petak od Petrinje do Prnjavora Čuntićkog (20 kilometara), u subotu se put od nastavlja od tog sela do Gline (20 kilometara). Hodočašće u nedjelju završava rutom od 19 kilometara od Gline do Topuskog.

Na potresom razorenoj Banovini sve je više nastojanja da se bogatstva toga kraja istaknu kroz kulturu, tradiciju, bogatu i sadržajnu povijest kao i iznimno čistu, netaknutu prirodu.

Marin Kordić iz Mostara, koji je sudjelovao na nekoliko Camina u Hrvatskoj, istaknuo je neponovljiv doživljaj hodanja prirodom u proljeće te je dodao da ga je oduševila ljubaznost ljudi, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, uređene šume i staze. „Vjerujemo kako će ideja ‚Camina Banovina‘ zaživjeti“, kazao je.

„Camino Banovina“ predstavljen je na 13. Međunarodnom Camino kongresu u Španjolskoj koji je okupio više od 50 Camino udruga iz cijelog svijeta kako bi razmijenile mišljenja i iskustva o Putu sv. Jakova.

(IKA)

Pin It on Pinterest