26. ruj 2022.

Nakon gotovo 80 godina na groblju Svibovec su u nedjelju 25. rujna pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.

Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon što su Varaždinske Toplice zauzele partizanske postrojbe 29. rujna 1943. godine predvodio je  mons. Vlado Košić, biskup sisački u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.

– Dao Bog da se svi tragovi totalitarnih režima što prije uklone iz naše zemlje i da budemo slobodno društvo sa svojom budućnošću koje mrtve štuje, a gradi si budućnost u slobodi i miru – rekao je Košić.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri istaknula je da se ispravlja nepravda.

– U dvije grobne jame pronađene su 72 osobe, odnosno 71 muška te jedna ženska, a uglavnom se radi o mlađim odraslim osobama u dobi od 20 do 40 godina. Antropološkom obradom utvrđeno je da su ozljede nastale u trenutku smrti ili neposredno prije ili poslije nje, što dokazuje da su žrtve stradale nasilnom smrću

Izgradnju zajedničke grobnice financirao je Grad Varaždinske Toplice, a gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako je ovaj komemorativan skup održan radi svih žrtava, kako bi im se vratilo dostojanstvo i

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan naveo je da na području Varaždinske biskupije postoji stotinjak lokacija na kojima se nalaze žrtve poraća te naglasio da je Društvo dosada na dostojan način obilježilo desetak lokacija.

Pin It on Pinterest