13. lis 2017.

Jedanaesti međunarodni simpozij crkvenih pravnika na temu „Ekumenizam i međuvjerski dijalog. Kanonsko-pravne teme“, otvoren je u petak 13.  listopada u Sisku, a okupio je crkvene pravnike iz Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije. Pod sponzorstvom Hrvatske biskupske konferencije, Simpozij je organiziralo Hrvatsko kanonističko društvo u suorganizaciji Sisačke biskupije te Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Otvorenju simpozija nazočio je i sisački biskup Vlado Košić, duhovni voditelj Hrvatskoga kanonističkog društva dubrovački biskup Mate Uzinić, vojni ordinarij u BiH i član društva Tomo Vukšić, crkveni pravnici, djelatnici crkvenih sudova, članovi Društva, studenti kanonskog prava, civilni pravnici i drugi gosti.

Govoreći o temi kongresa predsjednica društva dr. Lucija Boljat rekla je u svojim pozdravnim riječima kako se u ekumenskom i međuvjerskom dijalogu nastoje pronaći zajedničke polazište točke koje bi mogle biti izvorišni poticaj pronalaženju odgovora na pitanja u kojima trenutno ne postoji zajedničko stajalište između vjerskih zajednica.

Nakon što je predvodio molitvu, domaći Vlado Košić pozdravio je sudionike Simpozija istaknuvši kako su upravo ekumenizam i dijalog teme kojima se on bavi posljednjih šesnaest godina. Okupljene je pozdravio i biskup Uzinić pročitavši poruku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, koji je između ostalog poručio sudionicima skupa kako ekumenizam i međuvjerski dijalog „stavljaju pred nas česte i poznate teme, a koje zbog pastoralne aktualnosti traže trajno promišljanje“.

Dan prije održana je i redovita skupština Hrvatskog kanonističkog društva, a prije nje i misno slavlje za članove, koje je u sisačkoj katedrali predvodio biskup Mate Uzinić.

 

 

Pin It on Pinterest