4. lis 2014.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan sv. Franje Asiškog, u subotu 4. listopada, u župnoj crkvi Sv. Lovre u Petrinji svečano misno slavlje za slugu Božjega kardinala Franju Kuharića. U koncelebraciji bio je kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, te svećenici Petrinjskog dekanata predvođeni dekanom i domaćim župnikom vlč. Josipom Samaržijom.

Prije mise biskup je u gradskom parku ispred crkve blagoslovio novopostavljeni kardinalov kip i spomen-ploču s njegovim riječima koje je izgovorio u Petrinji na Lovrenčevo 1991. godine: „Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova! Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom, nego ću poštivati život njegova oca, brata, sina, sestre! To je Evanđelje, možda teško razumljivo pogaženom i poniženom čovjeku, ali to je Evanđelje zalog pobjede!“

U homiliji biskup je ponovio ove snažne riječi kardinala Kuharića, rečene za Hrvatsku teške 1991. godine, ističući njihovu važnost. „To su bile riječi koje su obuzdavale nekada i opravdani bijes napadnutih i obespravljenih ljudi, ali naš kršćanski stav treba uvijek biti bez osvete i bez mržnje. Tome nas je učio, kad je to bilo na kušnji. Možda su te njegove riječi naišle na nerazumijevanje kod mnogih, ali on je bio svjestan da ih mora izreći jer je to – zahtjev Evanđelja, zahtjev Isusa Krista“, rekao je biskup.

Govoreći o sv. Franji, a čije je ime nosio i kardinal Kuharić, biskup je podsjetio kako je on bio posve Božji čovjek, koji je slavio Boga u svim njegovim stvorenjima. “On je i vuka pripitomio, pa kako ne bi za čovjeka vjerovao da se može promijeniti i postati bolji. To upravo mi navjestitelji Evanđelja uvijek i propovijedamo i to očekujemo. Zato ne smijemo odustati od zahtjeva ljubavi prema svakom čovjeku, pa ma kakav on bio“.

Biskupova homilija u cijelosti

U nastavku biskup Košić je iznio i brojna vlastita sjećanja, prenio najdojmljivije misli i izreke, te naglasio brojne zasluge u puku voljenog i poštovanog, sluge Božjeg kardinala Kuharića. „Doista, smatram da je velika njegova zasluga i za osamostaljenje Hrvatske kao države, jer to je načelo zastupao, kao i kardinal bl. Alojzije Stepinac, koga je on u teško i protivno vrijeme izvanredno branio i predstavljao kršćanskom puku njegovu svetost. Mogli bismo reći da je kardinal Kuharić i najzaslužniji za beatifikaciju kardinala Stepinca“, rekao je biskup te zaključio: Kardinal Kuharić zavrijedio je da ga se sjećamo, zavrijedio je da ga poštujemo i dapače da ga kao Božjeg ugodnika štujemo, vjerujući da će ga Crkva uzdići na čast oltara da svima bude još istaknutiji uzor i primjer kršćanskog života, ali i naš zagovornik pred Bogom“.

Nakon propovijedi biskup je krstio Patriciju, peto dijete u obitelji Iđaković.

Brončani kip rad je akademskog kipara g. Tomislava Kršnjavija, koji je s obitelji, uz brojne Petrinjce sudjelovao na blagoslovu i misi.

Po slugi Božjem kardinalu Franji Kuhariću od ranije se naziva i Pastoralni centar župe sv. Lovre.

Pin It on Pinterest