27. ruj 2022.

Štićenici i djelatnici caritasove Kuće sv. Vinka Paulskog u Oborovu tradicionalno su u utorak 27. rujna proslavili blagdan svog zaštitnika. Svečano misno slavlje u kapeli kuće predvodio je predsjednik biskupijskog Caritasa mons. Franjo Ćuk u zajedništvu s mons. Ivanom Hrenom i potpredsjednikom biskupijskog Caritasa preč. Božom Pinjuhom.

Slavlju su nazočili obitelji i prijatelji štićenika kao i ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, voditeljica kuće gđa Sanda Sokolovski te ravnateljica biskupijskog Caritasa gđa Kristina Radić.

U prigodnoj propovijedi mons. Ćuk progovorio je o životu milosrdnog oca siromaha sv. Vinka koji je se odrekao bogatstva i privilegija tog vremena da bi se posvetio služenju. Nakon župničkog iskustva postao je dušobrižnikom veslača i robova na galijama, a to ga je sve više jačalo u njegovoj socijalnoj i karitativnoj djelatnosti i potaklo da osnuje misijsku Zajednicu lazarista te s pobožnom udovicom Lujzom i Družbu milosrdnih sestara. S vremenom je postao zaštitnikom siromaha, bolesnika, bijednika, napuštenih, gubavaca i zatvorenika.

Propovjednik je potom istaknuo i da je Vinko postao dobri Samarijanac svoga vremena, ali i kako se on nije s time rodio već je darom Duha Svetoga, to njegovo poslanje da odbaci sve materijalno i služi braći u potrebi, raslo sve do svetosti. O tome, nakon toliko stoljeća, najbolje svjedoče i danas žive zajednice koje je osnovao.

Nakon mise proslava je nastavljena prigodnim glazbeno-scenskim programom kojim su štićenici brojne goste upoznali sa svojim životom u kući i kreativnim stvaranjem na radnim terapijama. Proslava je zaključena zajedničkim objedom.

Pin It on Pinterest