17. stu 2015.

U subotu 15. studenoga uoči svečane središnje nedjeljne mise u Kutini je blagoslovljen obnovljeni Kameni križ iz 1899. godine. Rodnoj Kutini darovao ga je slaveći 25. obljetnicu misništva dr. Gustav Baron (Kutina 1847. – Zagreb 1914.), kanonik zagrebački. On je Kameni križ 14. svibnja 1899.  godine pred 6.000 vjernika i blagoslovio. Izgrađen je po nacrtu arhitekta Hermana Bollea, a klesarski radovi bili su povjereni Ignjatu Franzu, znamenitom profesoru zagrebačke Obrtne škole. Iz središta Kutine (gradski park) 1956. godine tadašnje vlasti  premjestile su ga  pred Župni ured, odnosno nedaleko neobarokne župne crkve BDM Snježne.

Na  blagoslovu darovanog križa dr. Gustava Barona posebno kao dobročinitelja Kutine, a u čemu je bio osobita potpora DVD-u u ime začetnika potrebe obnove spomenika  Ogranka Matice hrvatske u Kutini  govorio je njegov predsjednik Dragutin Pasarić. Predstavnici DVD-a bili su dio  ugođaja procesije s blagoslovom kao i Mješoviti župni pjevački zbor koji nosi Baronovo ime. Inače kao rektor Sveučilišta u Zagrebu Baron je u rodnom gradu njemu u spomen dobio skup  „Kutinski dani znanosti i umjetnosti“. Neprekinuto Ogranak MH i Srednja škola Tina Ujevića održavaju ga od 2000. godine. Naime, tada je podignuto spomen poprsje Gustavu Baronu, a čemu je potporu dao novovjeki donator svojoj Kutini nedavno preminuli prečasni mons. Vladimir Stanković.

Projekt  aktualne obnove Kamenog križa koji je dobio i repliku ograde, a koja je  spomeniku desetljećima nedostajala zajednički su ostvarili Grad Kutina i Župni ured. Zahvalu  je primio i zagrebački ak. kipar Ivan Duraković na zahtjevnim restauratorskim radovima. Uz izvođače za posebno osjetljivu demontažu i  podizanje obnovljenog spomenika pohvalu je  primila Javna  vatrogasna  postrojba Grada Kutine kako bi se na taj način  odala zahvalu onome koji je u kutinskoj  misiji vatrogastva  ostavio trajni pečat.

Križ je ne samo simbol već  nezaobilazni poticaj vjere i utjeha na ne lakoj životnoj stazi, blagoslivljajući  Kameni križ poručio je  župnik kutinski kanonik vlč. Dragutin Papić.

Pin It on Pinterest