31. ožu 2019.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 31. ožujka svečano misno slavlje u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini za sve župljane, ali i posebno članove Marijine legije. U koncelebraciji bio je domaći župnik preč. Ivica Mađer.

U homiliji biskup je rekao kako današnja nedjeljna čitanja govore o obraćenju. „Čuli smo u prvom čitanju kako su Židovi pod vodstvom Jošue, a to je isto ime kao i Isus, ušli u obećanu zemlju. Iz Egipta ih je izveo Mojsije, ali on nije dočekao da uvede svoj narod u obećanu zemlju, nego je to učinio Jošua. Čuli smo i kako su tada Židovi prestali jesti manu i počeli se hraniti onime što je davala ta zemlja, koja je bila čežnja i cilj njihovog četrdesetgodišnjeg putovanja kroz pustinju. Upravo je to i slika našeg životnog odrastanja, sazrijevanja i putovanja. I mi smo neprestano pozvani odricati se ropstva grijeha i ulaziti sve dublje u otajstvo spasenja, u obećanu zemlju – Kraljevstvo Božje. U to nas sve uvodi novi Isus, naš spasitelj Krist. Njega trebamo slijediti i zato je i došao da nas spasi od grijeha, a kako to kaže  sv. Pavao: da smo bili grešnici, a Krist je za nas umro i omogućio nam spasenje. O tome govori i ovo čitavo korizmeno četrdesetodnevno pripremanje za Uskrs, prijelaz i novi život kojeg trebamo simbolično proslaviti slavljem Kristova uskrsnuća. To uskrsnuće se neprestano treba događati i u našim dušama, čitav naš život. Kako to biva u ljudskom životu govori nam i Isus u prispodobi o izgubljenom sinu i milosrdnom ocu. Otac je imao dva sina i obojica su bila izgubljena. Jedan ga je napustio da bi stekao neki novi život i iskustvo, ali je pritom upropastio svu baštinu i osiromašio je, drugi pak nije razumio što to ima. Taj prvi nakon što više nije imao što jesti odlučio se vratiti ocu te priznati da je pogriješio. Otac ga neočekivano prima s puno ljubavi, a što izaziva zavist kod starijeg sina, koji premda živi neprestano s ocem, ne razumije koje blago očeve ljubavi on ima. Zapravo trebao se veseliti jer je taj njegov brat bio mrtav, a živ je, bio je izgubljen, a sad je pronađen. Da ne bismo i mi bili takvi, premda često jesmo, nego da budemo blizu Bogu i da mu se neprestano vraćamo uči nas i primjer mladog redovnika Bonifacija Pavletića o kojem govori i kratko uprizorenje koje ćemo vidjeti nakon mise. On je primjer života poniznosti i kako živjeti za druge žrtvujući se, a kako bismo bili svjedoci Isusa Krista i njegova uskrsnuća. Tome trebamo svi težiti“, poručio je biskup te na kraju pozvao sve na molitvu Gospodinu da nam dadne taj novi život, obraćenje i spasenje.

Nakon mise održana je premijera predstave „Učitelj poniznosti – brat Bonifacije Ivan Pavletić“, a koju izvode vjeroučitelji i mladi biskupije predvođeni gđom Nikolinom Milatović i predstojnicom Katehetskog ureda s. Smiljom Čirko. Predstava je nastala na inicijativu biskupa Košića, a za cilj ima upoznati vjernike, a osobito mlade, s poniznim životom i djelom domaćeg sina sluge Božjega brata Ivana Bonifacija Pavletića, a koji je rodom iz Zbjegovaće, a umro je u Rimu u 33 godini na glasu svetosti.

 

Pin It on Pinterest