4. lip 2014.

Blagoslov novopostavljenog kipa sv. Kvirina u atriju sisačkog Velikog Kaptola održan je u utorak 3. lipnja ususret blagdanu ovoga sveca zaštitnika Sisačke biskupije i Grada Siska. Kip je blagoslovio sisački biskup Vlado Košić, a uz brojne Siščane blagoslovu je nazočilo i pedesetak hodočasnika Kutinskog dekana predvođenih dekanom preč. Ivanom Benkovićem.

Na početku, o sv. Kvirinu podsjetila je voditeljica Ureda za kulturu Biskupije gđa Spomenka Jurić ističući kako je ovaj svetac štovan i poznat kroz čitavu povijest, a o čemu postoje brojna svjedočanstva u zapisima kroz Europu i Južnu Ameriku, ali i kako je usprkos tome u likovnom izražaju sačuvano relativno malo njegovih prikaza. U nastavku, gđa Jurić je i predstavila autora akademskog kipara Tomislava Kršnjavija i progovorila o umjetničkoj vrijednosti koja progovara iz ovog kipa.

Govoreći o svome djelu, Kršnjavi je rekao kako je u kompoziciji želio izraziti napetost između dvije sile, dijagonale koja mlinskim kamenom vuče sveca u fizičku smrt i druge dijagonale koja se uznosi njegovim pogledom i povjerenjem u Riječ Božju prema nebu. Na kraju, Kršnjavi je poručio i kako je izuzetno ponosan što se ovaj cijeli projekt ostvario, te kako je prilikom rada molio zagovor sv. Kvirina.

Svečanost je pjevanjem uveličao Svećenički nonet Sisačke biskupije.

 

 

Pin It on Pinterest