18. lip 2012.

Tribina “Umjetna oplodnja – između želje za djetetom i štetnih posljedica”održana je u utorak 19. lipnja na Ljetnoj pozornici katedralne župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku, kao nastavak ciklusa tribina o toj temi održanih diljem Zagrebačke metropolije.

Gosti predavači su bili ginekolog iz Zavoda za ginekološku onkologiju, KBC-a Zagreb prof. dr. Ante Čorušić, teolog i bioetičar prof. dr. Tonči Matulić i voditelj građanske inicijative “I ja sam bio embrij” Krešimir Miletić, dok je tribinom moderirao mr. sc. Vice Batarelo.

Predstavljajući predavače, mr. sc. Batarelo, istaknuo je da je cilj tribine otpuhati maglu, neistinu, obmanu i laž vezanu uz umjetnu oplodnju, te povećati svijet i znanje katolika da se iza ova priče krije ljudsko biće veličine zrna pijeska.

Govoreći s medicinskog stajališta prof. Čorušić je istaknuo kako je znanstvena činjenica da život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice, bilo da je to začeće ili oplodnja,  te da to nitko ne može osporiti. Profesor se osvrnuo i na prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, te ga je nazvao protupravnim i nemoralnim, ističući kako ovako liberalan zakon imaju tek Češka i Estonija. “Naša je zadaća da upotrijebimo svoje znanje. Moramo ljudima ukazati na štetnost ovoga zakona. Jer radi se o ljudima, a ne o bezličnim masama stanica”, istaknuo je prof. Čorušić i ukazao kako je trenutno u Hrvatskoj zamrznuto preko 20 000 jajnih stanica.

Teološki i bioetički stav Crkve o ovoj temi predstavio je prof. Matulić. “Pitanja o početku ljudskog individualnog života i zaštiti života nisu dojam nego činjenica, umjetna oplodnja ima karakter proizvodnje, a ne stvaranja iz ljubavi”, te je naglasio kako smo čin ljudskog sjedinjenja i ljubavi predali inženjerima, a sami sebi ovlasti da proizvedemo ljudski život. Matulić je istaknuo kako je cijeli proces umjetne oplodnje zapravo instrumentalizacija ljudskog bića i zaobilaženje problema neplodnosti, a ne njegovo liječenje.

Zadnji je o temi govorio mr. sc. Krešimir Miletić, voditelj građanske incijative “I ja sam bio embrij”. On je predstavio djelovanje udruge Vigilare, iznio podatke da je “Deklaraciju o zaštiti i početku ljudskog života” do sada potpisalo 128 000 građana u 500 župa. Miletić je naglasio kako je ovaj zakon o umjetnoj oplodnji puno važniji od onoga o legalizaciji istospolnih brakova, a do kojeg se želi doći na mala vrata pomoću ovoga o medicinsko potpomognutoj oplodnji, budući da se u ovom zakonu radi o ljudskim životima i o stotima tisuća ljudi – djece embrija, koji će njime biti ubijeno. Na kraju svojega izlaganja, Miletić je pozvao okupljene da pomognu u ovoj borbi osvještavanja javnosti i pozvao da se ne bude šutljiva većina, nego da javno iskažemo svoje stavove i svim demokratskim sredstvima spriječimo izglasavanje Zakona o Medicinsko potpomognutoj oplodnji.

Pin It on Pinterest