24. velj 2018.

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” u suradnji sa Sisačkom biskupijom održala je u petak, 23. veljače u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u Velikom Kaptolu, tribinu o Istanbulskoj konvenciji.

Na tribini su govorili: Ladislav Ilčić, dopredsjednik udruge Glas roditelja za djecu – GROZD, Tonka Jozić Novinc, liječnica iz Siska i Ivan Mihanović, izvršni direktor udruge Vigilare.

Predavači su svatko iz svoga iskustva progovorili o sadržaju Istanbulske konvencije, pojasnivši što je sve u tom dokumentu sporno i neprihvatljivo. Naglasili su kako se na razne načini kroz institucije i udruge Hrvatska zauzima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama, ali su ukazali da se pod krinkom zaštite žena od nasilja tom konvencijom uvodi pojmove ‘rod’ i rodna ideologija koja je znanstveno potpuno neutemeljena. Istaknuli su i kako bi primjena rodne ideologije izazvala nepotrebni pravni kaos i široki prostor za različita tumačenja i manipulaciju te upozorili da konvencija obvezuje potpisnice da svoju kulturu, vjeru i tradiciju podčine ciljevima iste.

Na početku, okupljenima se obratio Ladislav Ilčić progovorivši o tendencijama u zapadnim zemljama te što konkretno znači pojam rodne ideologije i kakve bi posljedice za hrvatsko društvo imala njegova ratifikacija. „U mnogim zemljama su na snazi ili će biti izglasani zakoni prema kojima će promjena spola biti moguća na temelju izjave. Zakon u Kaliforniji zabranjuje riječ „mama“ i „tata“, već koristi pojmove „roditelj 1“ i „roditelj 2“. U Americi postoji tzv. ‘gender switch day’ kada učenici moraju doći u školu odjeveni u osobu suprotnog spola. U Švedskoj djeca sudjeluju na ‘gay prideu’ u sklopu predškolske seksualne edukacije. U svijetu mahnito raste broj klinika za promjenu spola. Neke države ozakonile su mogućnost promjene spola već u dječjoj dobi, npr. u Velikoj Britaniji od 9. godine života, a u Norveškoj od 7. godine života! To je sve nametnuto kao posljedica rodne ideologije u društvu…Rodna ideologija nema znanstvenu notu koja bi ju držala već se širi kao politička paradigma. Ona se pokušava ispod radara ugurati u novi dokument, a jedan od njih je Istanbulska konvencija. Ova konvencija sadrži u sebi popriličan broj pozitivnih stvari jer se njome zaista bori protiv nasilja nad ženama i baš je zato jako je teško biti protiv takvog dokumenta. Upravo zato je trikom unutra ubačena rodna ideologija. Istanbulska konvencija je međunarodni ugovor i kao takva je pravno jača od zakona pojedinih zemalja, što znači da bi se naši zakoni trebali prilagoditi i podrediti Istanbulskoj konvenciji. Države koje ga ratificiraju obavezne su kontroli međunarodne skupine“, upozorio je Ilčić dodavši kako ipak ima zemalja, poput nedavno Slovačke, koje su odbile ratificirati konvenciju. „Mi svi trebamo raditi na tome da informacija i istina o ovome dođe do svih. Treba reći ne! Neprihvatljivo je u Istanbulskoj konvenciji da definira ‘rod’ kao društveni konstrukt i varijablu neovisnu o spolu, o biološkoj stvarnosti. Ovo je borba za naš identitet. Za hrvatski narod“.

Liječnica Tonka Jozić Novinc progovorila je o biološkoj strani problematike rodne ideologije, istaknuvši kako smo mi muško ili žensko te kako treći spol ne postoji. To ima svoje uporište u biologiji i medicina je vrlo jasno definirala: xx kromosomi su žena, a xy su muškarci. Nemoguće je ne odrediti osobi kojeg je spola. Naravno da postoje određeni poremećaji kada se kod muškaraca dogodi da se poveća broj x kromosoma, no on je i dalje muškarac. Isto tako, postoji niz poremećaja koji se ne odnose na kromosome nego na hormone, kada također muškarac može pokazivati ženske osobine, što nazivamo kromosomopatija. Upravo se takvi poremećaji najaviše koriste za promicanje rodnih ideologija… Spol je biološki jasno definiran i ne može se promijeniti. Može se stvoriti samo privid, a biološki poremećaj spolne diferencijacije treba liječiti i pomoći takvoj osobi da razvije spolni identitet kao muško ili žensko. Neprihvaćanje vlastitog spola kod biološki zdravih osoba je poremećaj koji treba liječiti psihijatrijski a ne sakaćenjem zdravog tijela“, zaključila je Jozić Novinc.

S pravne strane o konvenciji je govorio Ivan Mihanović. On je rekao kako je Istambulska konvencija na stalnom dnevnom redu Hrvatskog sabora iako se zbog pritisaka njezina ratifikacija odgađa. „Mi se nadamo da će se odgoditi i trajno. Ono što je bitno za naglasiti jest da, iako je Hrvatska potpisnica, ona nije obvezna ratificirati ovaj dokument u Hrvatskom saboru… Ovim dokumentom pojavljuje se čimbenik naddržavne razine Europske unije koji bi potpisivanjem potpuno nadišao Hrvatski sabor. Ovaj dokument predstavlja i kršenje načela supsidijarnosti. Radi se o tome da je dokument donesen na potpuno nedemokratski način i to odozgo, a ne odozdo. Naime, oformljena je stručna radna skupina koja je kreirala sadržaj koji imamo. On je dan na izglasavanje ministrima vanjskih poslova država Vijeća Europe, oni su to izglasali te nam on danas dolazi na nacionalnu razinu. To petljanje dokumenta s europske razine u domicijalno zakonodavstvo predstavlja i kršenje Lisabonskog ugovora“, rekao je Mihanović te dodao kako je ovo pokušaj ideološke kolonizacije koju vidimo sve češće zadnjih godina na djelu, a na što je upozorio i papa Franjo.

Nakon tribine uslijedila je zanimljiva rasprava s prijedlozima prisutnih za građanski i kršćanski doprinos u osvješćivanju javnosti o ovoj konvenciji i njezinoj štetnosti te nastojanju da ne bude ratificirana radi općega dobra društva i zaštite naše djece.

Na kraju riječima ohrabrenja tribinu je zaključio biskup Košić, poručivši da nam je dužnost kao vjernicima razmišljati i rasti u spoznaji kakve nam sve opasnosti prijete, ali i biti svjesni koliko je bitan svatko od nas kako bi se dogodile pozitivne promjene.

Pin It on Pinterest