20. ožu 2015.

Treća obljetnica uspostave Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku i blagdan sv. Josipa zaštitnika Domovine, svečano su proslavljeni u četvrtak 19. ožujka u sisačkoj katedrali. Misno slavlje predvodio je kanonik i katedralni župnik preč. Marko Karača u  zajedništvu s prepoštom mons. Markom Cvitkušićem i drugim kanonicima Stolnog Kaptola.

U homiliji preč. Karača je poručio nazočnima kako je svetkovina sv. Josipa, koja se slavi tijekom korizme, prigoda da razmisle o svojoj vjeri i vjerničkom djelovanju. “Svetog Josipa svi mi možemo uzeti kao uzor vjere jer je upravo on Bogu povjerovao i čvrsto u njega vjerovao, ali i sam Bog je imao silno povjerenje u Josipa, povjerivši mu da se brine za Isusa i da ga uvede u ljudsku zajednicu. Josip se brinuo za svoju obitelj i unatoč tome što je prolazio kroz mnoge sumnje i poteškoće nije se pokolebao što će misliti i reći okolina. Duboka vjera dala mu je snage da preuzme odgovornost služenja svojoj obitelji i on je pravi primjer hrabre vjere i zagovornik da ne popustimo pred idolima ovoga svijeta“, rekao je preč. Karača.

Govoreći o krepostima sv. Josipa propovjednik je istaknuo kako je bio miran, tih, pravedan i blag, ali čovjek u kojeg se Bog mogao pouzdati. „Josip je u Evanđelju bez riječi i kao takav teško da ima mjesto u ovom današnjem svijetu preplavljenom riječima. Ipak, pogledamo li ga izbliza, razmatrajući Evanđelje koje o njemu govori, i njega koji ne govori, vidimo da je on svoju službu vršio ponizno i nije bio samo slušatelj nego izvršitelj djela. On se odrekao vlastitih životnih planova, stavljajući sebe u drugi plan, a Božje interese u prvi. Njegova pravednost plod je vjere, on sluša što mu Gospodin govori, čuje, te ispunjava i izvršava“, rekao je preč. Karača, te podsjetio na kraju kako je sv. Josip zaštitnik Hrvatske i pozvao okupljene na molitvu svecu za Domovinu.

Misi je prethodila molitva Večernje.

 

 

Pin It on Pinterest