15. pro 2021.

Na svečanom misnom slavlju u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji, u subotu 11. prosinca trajni đakon Vjekoslav Uvalić proslavio je desetu obljetnicu đakonskog ređenja.

Misno slavlje, u zajedništvu svećenika Sisačke biskupije i Zagrebačke nadbiskupije, predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić koji je u propovijedi, između ostalog, kazao: „Đakonska služba je lijepa služba u Crkvi, po đakonima je svečanija i ljepša liturgija, a đakoni mogu podjeljivati sakramente krštenja i vjenčanja, dijele svetu pričest, propovijedaju, vode sprovode, blagoslivljaju te u župnim zajednicama i općenito u Crkvi mogu biti veoma korisni prihvaćajući pastoralne zadaće koje im se povjeri. Od početka je bilo tako da je Crkva imala đakone, prezbitere i biskupe, dakle sva ta tri stupnja svećeničkog reda. Neki dan smo proslavili i 12. godišnjicu (5. prosinca) naše Sisačke biskupije kako je papa Benedikt XVI. ponovo uspostavio našu samostalnu Sisačku biskupiju i u tom životu od 12 godina  , evo ovih deset godina smo imali i imamo trajne đakone. To je svakako jedno obogaćenje, to je jedan poticaj, vjetar u leđa da smo nekako hrabrije išli naprijed, da smo imali one na koje se moglo osloniti.“

Vjekoslav Uvalić, trajni đakon, podsjetio je i na početke: „Sisački biskup Vlado Košić je svojim rukama, milošću Božjom, zaredio nas trojicu kolega, pokojnog Danijela Milana Jurića, zatim Željka Kovačevića i moju malenkost Vjekoslava Uvalića. Naime, kako se to rađalo. Svi mi imamo nekako poziv od Gospodina, jer to je snagom Duha Svetoga da vas Bog zove. Međutim, ima nešto za što vas Gospodin odredi, za svoje staze i to nije ljudski, jer Božje su staze i misli sasvim drugačije nego naše ljudske. Ja sam potaknut i ne mogu to izostaviti, zagovorom sv. Lovre“.

Pin It on Pinterest