2. stu 2020.

Svetkovina Svih svetih, u nedjelju 1. studenoga, tradicionalno je proslavljena na sisačkom Viktorovcu. Misno slavlje ispred crkve Pohoda BDM predvodio je domaći župnik vlč. Ivan Grbešić u zajedništvu s dekanom sisačko-katedralnog dekanata preč. Krešimirom Bulićem, a služio je đakon Rafael Mlinar.

U homiliji osvrnuvši se na čitanje iz Knjige Otkrivenja svetog Ivana apostola vlč. Grbešić je rekao kako današnja Božja Riječ govori o pobjedničkoj pjesmi poput one koja se ovih dana čula s vukovarskog Vodotornja, simbola patnje, zajedništva, ali i pobjede hrvatskog naroda. „Sv. Ivan apostol vidio je u jednom trenutku nebo i bio je zadivljen pobjedničkim pjesmama. Doživio je kako je u raju lijepo, kako sveti kliču Bogu. Sveti apostol šalje i poruku zemlji kojoj četiri bića hoće nauditi. Mi se danas nalazimo u vremenu gdje osjetimo kako zemlja živi vrijeme kušnje i bolesti, ali zemlja nije samo bolesna od korone. Imamo čak i stožere po svim zemljama svijeta koji nam svakodnevno govore koliko ima oboljelih. Žao nam je zbog toga i sami poznamo ljude koji su pogođeni tom bolešću, ali to je opomena da se čovjek mora vratiti Bogu i obratiti kako ne bi postao moralno pokvaren i kako zemlja ne bi u potpunosti oboljela“, upozorio je župnik Grbešić dodavši kako bi i u današnjem svijetu isto tako bio potreban stožer koji bi upozoravao koliko se svaki dan malene djece nikada neće roditi te koliko djece umire od gladi.

U nastavku propovjednik je progovorio o blaženstvima, Isusovom programu svetosti, kako ih je nazvao. „Mojsije je otišao na Goru kako bi Izraelcima dao 10 Božjih zapovjedi po kojima bi se oni ravnali. Bit Isusova života i evanđelja je zapravo njegov Govor na Gori, govor blaženstava: blago siromasima duhom, blago ožalošćenima, blago krotkima, blago gladnima i žednima pravednosti, blago milosrdnima, blago čistima srcem, blago mirotvorcima, blago progonjenima zbog pravednosti. Upravo ta blaženstva prvi je živio Isus, ali i toliki sveci. Sjetimo se našeg bl. Alojzija Stepinca koliko je on trpio. Koliko je sotona udario na tog dobrog pastira zato što nije htio popustiti zlu, već ostati Božji sve do pobjede. Upravo blaženstva oslikavaju najljepše lice Crkve, a to je svetost – Isusovo lice. Prvo blaženstvo nam kaže: blago siromasima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko. Što nam poručuje ovo blaženstvo? Da trebamo biti ponizni, da se trebamo osloniti na Boga umjesto da se navežemo na ljude. Papa Franjo proglasio je blaženim 10. listopada o.g. Carla Acutisa koji je umro 2006. godine čije su tijelo prošle godine nakon otvaranja groba pronašli sačuvano. Njegova majka nije bila praktična vjernica, ali se obratila kada je vidjela da su se nakon sprovoda njezina sina dogodila čuda. U jednoj je rečenici sažela što znači biti siromašan duhom. Ona kaže: ‘Mi kršćani nismo uvijek simpatični drugima, ponekad smo previše kruti, ponekad zatvoreni i premalo srdačni ili previše udaljeni od života ostalih, ali vjera se prenosi na prijatelje samo svjedočenjem’. Lijepo je biti uz Božje ljude“ rekao je vlč. Grbešić zaključivši kako je to poziv i nama da u svojem životu živimo u duhu blaženstava.

Nakon misnog slavlja, svećenici su se s vjernicima u procesiji uputili do središnjeg križa Gradskog groblja gdje su molili za pokoj svih duša čiji su posmrtni ostaci pohranjeni na ovom groblju.

Pin It on Pinterest