5. ruj 2013.

Prvi Svećenički dan Sisačke biskupije u novoj pastoralnoj godini održan je u četvrtak 5. rujna u Dvorani bl. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Gost predavač bio je porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan, a govorio je na temu “Novi hrvatski blaženik – Miroslav Bulešić”.

U svom izlaganju biskup Milovan je donio kratki pregled života blaženika Bulešića, posebno se osvrnuvši na događaje koji su vodili k njegovom krvavom ubojstvu i mučeništvu koje su izvršili komunisti u kolovozu 1947. godine. Tako je posebno naglasio dva upečatljiva događaja. U subotu 23. kolovoza 1947. godine, kad su razulareni komunisti upali u župnu crkvu u Buzetu, s namjerom da spriječe krizmu, Bulešić je svojim tijelom branio Svetohranište i u njemu Presveti oltarski sakramenat rekavši im “Ovamo možete proći samo preko mene mrtvoga”. Drugi događaj se dogodio uoči dolaska u Lanišće, dok su sa Ćićarije stizale prijetnje organiziranih komunista. Na pitanje boji li se tamo otići, Miroslav Bulešić je odgovorio: “Samo jedanput će se umrijeti”. Krizma u Lanišću održana je u nedjelju, na blagdan sv. Bartola apostola, 24. kolovoza 1947. godine, nakon koje je Bulešić ubijen ubodima noža u grlo, dok je njegova krv poprskala zid predsoblja župnog ureda. Prema riječima očevidaca, Bulešić je, osjetivši da umire, zazivao: “Isuse, primi dušu moju!”. Tadašnje komunističke vlasti nisu dopustile da se ovaj odvažni svjedok vjere pokopa u rodnoj župi u Svetvinčentu, nego su odredili da bude pokopan u Lanišću. Tek je 1958. omogućeno da se njegovi ostaci prenesu u rodnu župu, gdje su pokopani kraj glavnog ulaza u crkvu mučenika sv. Vincencija, na groblju; odatle su godine 2003. preneseni u župnu crkvu, gdje se i danas štuju.

Biskup je poručio i kako se ovom beatifikacijom Bulešić stavlja pred oči naše kršćanske javnosti, jer kao lik mladog svećenika našeg vremena i područja, svojim mučeništvom može biti uzor cijelom našem narodu. Progovorivši i o povezanosti Stepinca i Bulešića biskup je istaknuo kako je bl. papa Ivan Pavao II. za Stepinca rekao da je on “najsvjetliji lik Crkve Božje u Hrvata”, baš kao što je i Stepinac govorio za Bulešića.

U drugom dijelu susreta, biskup Košić pozdravio je i zaželio dobrodošlicu novim članovima prezbiterija Sisačke biskupije vlč. Krešimiru Buliću i fra Peri Kinderiću. Istaknuo je i kako Biskupija od ove godine bogatija za trojicu novih bogoslova i sada ih ima ukupno deset. U nastavku podsjetio je o Godini Hrvatskih mučenika u Biskupiji i izvijestio o nadolazećim događajima. Pozvavši sve okupljene na molitvu za miru u Siriji, svijetu, a posebno Vukovaru, u subotu 7. rujna, biskup je još podsjetio i o nadolazećoj svetkovini Uzvišenja svetog Križa 14. rujna, te 70. obljetnici stradanja stanovnika Zrina koja će biti obilježena 15. rujna Zrinu.

Planove i programe svojih aktivnosti na razini Biskupije predstavili su povjerenici i voditelji pojedinih ureda. Tako je povjerenik za hrvatski martirologij dr. sc. Mile Marinčić izvijestio o dosad prikupljenim podacima o žrtvama komunizma u vrijeme Drugog svjetskog rata, povjerenik za mlade vlč. Branko Koretić predstavio je program događanja za mlade u sljedećoj godini i početak priprema za SHKM u Dubrovniku, a povjerenik za pastoral duhovnih zvanja vlč. Ivan Grbešić izvijestio je o uspješnosti rada s ministrantima u Duhovnom centru u Lasinji i programu “Vikend u Sjemeništu” čiji su plodovi vidljivi u 8 sjemeništaraca iz Biskupije. Predstojnica Katehetskog ureda pozvala je na akciju “Milijun djece moli zajedno, a povjerenik za pastoral braka i obitelji fra Nikola Jureta upoznao je okupljene s novostima u zaručnikom tečaju, te najavio Biskupijsko slavlje dana obitelji 23. ožujka 2014. godine. Sljedeći svećenički dan održat će se 10. listopada 2013. godine.

Pin It on Pinterest