26. tra 2014.

Deveti Susret hrvatske katoličke mladeži otvorio je u subotu 26. travnja oko podne na Stradunu u Dubrovniku biskup domaćin Mate Uzinić. Mladima je izrazio dobrodošlicu u Dubrovnik, Dubrovačku biskupiju i na Susret hrvatske katoličke mladeži. “Kad smo prije dvije godine u Sisku primili križ SHKM-a, mislili smo da je to samo križ tereta, a zapravo se za nas u Dubrovniku pretvorio u križ blagoslova”, istaknuo je biskup Uzinić. Poželio je mladima dobrodošlicu u zidine staroga grada Dubrovnika, da se dobro osjećaju na Susretu i da se vrate slobodni svojim domovima, pripovijedajući svima o tom susretu u slobodi jednih s drugima i svih s Isusom Kristom.

Predsjednik Odbora za mlade HBK mons. Mijo Gorski, zagrebački pomoćni biskup, uime Odbora i svih biskupa HBK pozdravio je okupljene mlade. Istaknuo je da je Krist među mladima jer tko bi ih drugi okupio i potaknuo da dođu na ovaj događaj ako ne on, potkrijepivši to evanđeoskim riječima o tome da gdje su dvojica ili trojica sabrana u Isusovo ime, i on je među njima.

Kako su podršku SHKM-u dali i Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija, mladima su se obratili i gradonačelnik Andro Vlahušić i župan Nikola Dobroslavić. Gradonačelnik je istaknuo kako je danas Dubrovnik najljepši grad na svijetu upravo zbog svih lijepih, dragih, mladih ljudi koji su se u njemu okupili te im poželio da uživaju, vesele se, mole i dođu opet u Dubrovnik. Župan je istaknuo kako je Dubrovnik stoljećima živio svoju vjeru i iz vjere stvorio ono što mladi mogu vidjeti oko sebe, a iz te vjere i danas živi.

Prigodan igrokaz s likovima iz dubrovačke prošlosti Ivana Gundulića i dubrovačkog kneza izveli su dubrovački glumci, a za to vrijeme ispred crkve Sv. Vlaha podignut je barjak SHKM-a. Na kraju su izgovorili poznatu Gundulićevu “Himnu slobode” koju su mladi spontano počeli recitirati s njima.

U sklopu programa Biskupijski zbor mladih otpjevao je himne posljednjeg SHKM-a u Sisku “U svjetlosti hodimo” i dubrovačkog SHKM-a “Na slobodu pozvani”, uz prigodnu koreografiju.

Svečanom otvorenju susreta nazočili su i biskupi koji su do tog trenutka stigli u Dubrovnik te apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’Errico.

Program je nastavljen nastupima bendova i predstavljanjem dekanata, a u 14.15 sati slijedi procesija s križem SHKM-a iz dubrovačke katedrale prema Gružu gdje će se u 17 sati održati središnje euharistijsko slavlje.

(IKA)

Pin It on Pinterest