26. sij 2022.

Godišnja svečana sjednica Hrvatskoga mariološkog instituta (HMI) održana je u utorak 25. siječnja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Sjednici je predsjedao predstojnik HMI-a prof. dr. sc. Ivan Karlić, a zbog pandemijskih okolnosti, okupilo se nešto manje članova nego uobičajeno. Sjednici je nazočio i dekan KBF-a prof. dr. sc. Josip Šimunović, koji je pohvalio dugogodišnji rad HMI-a.

Članovi su se najprije osvrnuli na djelovanje HMI-a u protekle dvije godine 2020. i 2021. Posebno su istaknuli sudjelovanje devetoro članova HMI-a na 25. međunarodnom mariološkom kongresu Papinske međunarodne marijanske akademije (PAMI) u rujnu 2021. te objavljivanje zbornika radova s kongresa održanog u Sinju 2013. godine (urednice: Vanda Kraft Soić i Iva Mršić Felbar) i s kongresa održanog u Travniku 2018. godine (urednici: s. Valerija Kovač i Daniel Patafta). Također je objavljeno da su za redovne članove PAMI izabrani predstojnik prof. dr. sc. Ivan Karlić i tajnica izv. prof. dr. s. Valerija Kovač, a za dopisne članove PAMI doc. dr. sc. Andrea Filić i doc. dr. sc. Daniel Patafta.

Na sjednici je dogovoreno da će se sljedeći mariološko-marijanski kongres HMI-a održati u Međugorju u listopadu 2022. godine, ukoliko za to budu povoljne okolnosti, a zatim se razgovaralo o organizaciji i o mogućim temama samoga kongresa. Osim toga, planirano je da će se ove godine Dan HMI-a proslaviti u petak 25. ožujka na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i da će prigodno euharistijsko slavlje predvoditi sisački biskup  Vlado Košić.

Pin It on Pinterest