19. ožu 2013.

Drugi ovogodišnji susret osoba posvećenog života s područja Sisačke biskupije održan je u ponedjeljak 18. ožujka u Dvorani bl. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Predavanje na temu „Godina vjere – nova evangelizacija: uloga redovnika i redovnica“ održao je gvardijan kapucinskog samostana u Varaždinu fra Ante Kukavica, a uz brojne redovnice i redovnike  susretu je nazočio i biskup Košić, te povjernik za osobe posvećnog života fra Goran Rukavina.

Govoreći okupljenima o novoj evangelizaciji fra Kukavica je istaknuo kako redovnici koji su ciljano željeli biti „posve pravi kršćani i vjernici“, to moraju svjedočiti svojom karizmom, baš poput utemeljitelja svakog od brojnih redova kojima pripadaju. „Taj način života, o čemu govori i papa Benedikt XVI. u ‘Porta fidei’ mora dobiti formu, a ta forma mora biti vidljiva u ovom svijetu. Ne  samo po odijelu nego i po stvarnoj zauzetosti za stvar Božju, te za nas redovnike na prvom mjestu prije svega treba biti svjedočenje životom“, rekao je predavač i dodao kako mi svi vjernici, a posebno redovnici moraju biti svjesni svog indetiteta. „Taj indetitet kod nas redovnika od početaka je iznimno raznolik. Zato je važno da se ni danas ne izgubi ta raznolikost, jer upravo je ona veliko bogatstvo koje je pobuđivao Duh Sveti kroz ustanovitelje redova. Bitno je i to, da se to bogatstvo i pokaže, a mi redovnici moramo znati što smo primili od karizme našeg ustanovitelja i u današnjem vremenu to svjedočiti“, istaknuo je još fra Kukavica.

Na kraju, okupljenima se obratio biskup Košić poručivši kao je redovništvo danas posebno počašćeno novim Papom i time što je za svoje ime uzeo ono sv. Franje Asiškog, obnovitelja Crkve.

Susret je završen misnim slavljem u sisačkoj katedrali koje je predvodio biskup Košić, a propovijedao fra Kukavica.

 

 

Pin It on Pinterest