11. ožu 2013.

Susreti sisačkog biskupa Vlade Košića s krizmanicima Sisačko-pešćeničkog i Petrinjskog dekanata održani su u nedjelju 10. ožujka u OŠ „Mladost“ u Lekeniku i u Hrvatskom domu u Petrinji. Uz brojne krizmanike i njihove roditelje, vjeroučitelje i župnike susretima su nazočili povjerenik za pastoral mladih vlč. Branko Koretić i predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko.

Krizmanici Sisačko-pešćeničkog dekanata predstavili su se biskupu i okupljenima kroz povijest župa i mjesta, te zajednica koje djeluju u njima, a krizmanici iz Odre i Lekenika izveli su i dva kratka skeča.

Na kraju obraćajući se krizmanicima, biskup je rekao kako škola vjernika traje uvijek, te kako je naš božanski učitelj Isus Krist. „Njega su učenici, dvanaestorica apostola, često zvali Učitelju. Želio bih da i mi danas nešto naučimo, ali da i budemo svjesni toga da će po Svetoj potvrdi naš život biti trajno nasljedovanje našeg Učitelja i hod s njime“, dodao je biskup te im poručio da je iznimno važno da oni budu spremni za krizmu i još važnije da se u svome srcu stvarno opredijele biti kršćani.

Radost zajedništva, prikazali su biskupu i okupljenima i krizmanici Petrinjskog dekanata kroz bogat program u kojem su na razne načine progovorili o svojim župama, svom djelovanju i uključenju u živu Crkvu, čineći na pozornici natpis „Budućnost Crkve“. Drugi dio susreta započeo je kratim meditativnim razmišljanjem, nastavljen je kroz osobno svjedočenje hrabrih krizmanika o radosti vjere, a dvoje krizmanika pročitalo je svoj sastavak o bratu Bonifaciju Ivanu Pavletiću.

Obraćajući se krizmanicima u Petrinji biskup je istaknuo svoju veliku radost što će im uskoro podijeliti sakrament potvrde. „Duh Sveti je taj oganj koji želi u vašem srcu donijeti vatru ljubavi. Ljubav prema Bogu i bližnjima je ono što nam daje Duh Sveti i naša vjera, te u čemu se mi nadamo da ćete vi napredovati. Vjerujte, krizma nije kraj već početak. Sada trebate započeti i biti aktivni, jer ste svladali one osnove i po krizmi ćete ući u puno zajedništvo Crkve“ poručio je biskup i pozvao krizmanike da se uključe i obogate brojne zajednice koje djeluju u njihovim župama.

Petrinjski susret završen je molitvom „Ispovijest vjere Hrvata katolika“ i pjesmom.

Pin It on Pinterest