16. stu 2012.

Susret sisačkog biskupa Vlade Košića sa stipendistima Zaklade „fra Bonifacije Ivan Pavletić“ održan je u subotu 17. studenog u Velikoj dvorani Pastoralnog centra katedralne župe u Sisku. Susretu su prisustvovali i ravnatelj Zaklade Domagoj Mosler, dr. med., te predstavnik donatora gospodin Davor Vrbanek.

Na početku, Zakladu i novog ravnatelja ovogodišnjim stipendistima predstavio je biskup Košić, ističući kako je ona tu da pomogne izvrsnim studentima u potrebi. Biskup je objasnio i kako uz velike donatore gospodina Božu Prku, predsjednika uprave Privredne banke Zagreb, mons. Vladimira Stankovića, kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog i gospodina Davora Vrbaneka, direktora tvrtke GME , gospodina Ivu Babića, direktora tvrtke TUŠA, Zaklada također ima mrežu prijatelja u župama koji pomažu svojim doprinosom od 10 kuna mjesečno. Ove godine u pomoć Zakladi uključili su se i sudionici SHKM u Sisku gdje je od uplaćene kotizacije od 20 kuna polovica iznosa išla za potrebite studente. Biskup je podsjetio i kako se ne potpisuje nikakav ugovor sa Zakladom već se taj odnos temelji  na povjerenju, a apelira se na savjest studenata, da i sami, kada budu imali vlastitu plaću postanu prijatelji Zaklade, te tako budu darivatelji svoje pomoći drugima.

Ravnatelj Zaklade Domagoj Mosler pojasnio je sustav na kojem radi Zaklada , te je iznio okupljenima rezultate ovogodišnjeg natječaja, pojasnivši kako od 85 pristiglih molbi na natječaj,  ove godine stipendira se ukupno 51 student (49 dodiplomskih i diplomskih i 2 poslijediplomska). Studenti koji su dobili stipendije Sisačke biskupije birani su po kriteriju izvrsnosti u studiranju i po kriteriju potrebe, odnosno činjenici da im obitelji ne mogu pokriti troškove školovanja. Uz ova dva važna kriterija bila je potrebna i preporuka naših župnika koji ih poznaju.

Doktor Mosler zahvalio je studentima na dolasku i izrazio zadovoljstvo što ih je mogao osobno upoznati. Potaknuo ih je da redovito izvršavaju svoje studentske obveze te time šire dobar glas o Zakladi, ali i da se uključe u njen rad svojim dobrim idejama.

Gospin Davor Vrbanek, istaknuo je kako iako su ova vremena teška uvijek se pokuša naći riješene da se pomogne mladim ljudima koji su u potrebi, ali i da donatori očekuju od studenata maksimalno ispunjavanje studentskih obaveza. Poželjevši im u ime svih donatora uspješnost, potaknuo ih je da ne zaborave, kada završe svoje studije i sami budu zarađivali, ovu Zakladu i studente kojima će i kasnije trebati pomoć stipendije.

Susret je završen zajedničkim fotografiranjem, a studenti su dobili na dar i biskupovo pastirsko pismo povodom Godine vjere i  knjigu o fra Ivanu Bonifaciju Pavletiću.

Pin It on Pinterest