3. pro 2011.

“Sunčica” dvojezična hrvatsko-engleska knjiga u izdanju Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, predstavljena je u četvrtak 1. prosinca 2011. godine u Velikoj dvorani Pastoralnog centra Katedralne župe u Sisku.

O knjizi koja sadrži 14 potresnih svjedočanstava žena koje su preživjele strahote zatočeništva i silovanja, zapravo svoje vlastito svjedočanstvo iznijele su Ružica Erdelji, žrtva silovanja i Snježana Maljaki, žrtva silovanja i voditeljica udruge Sunčica – zlostavljane žene u Domovinskom ratu. O knjizi su još govorili sisački biskup Vlado Košič, Marija Slišković, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu, te gost prof. dr. Slobodan Lang. Žene žrtve su govorile o svojim sjećanjima na najteže proživljene dane, a urednica i autorica projekta Marija Slišković o sadržaju knjige i zločinima koji su prešućivani u hrvatskom pravnom procesuiranju. “Mora se tražiti procesuiranje tih zločina, a to je moguće jedino ako se iskazi zapišu i stave na stol Državnom odvjetništvu. Svi oni koji žele pravdu ne bi smjeli prešućivati taj zločin i time kršiti međunarodno pravo”, rekla je Slišković. Predstavljanje je potaknuo sisački biskup Vlado Košić, a organizirala ga je katedralna župa Uzvišenja Svetog Križa u Sisku te UDVDR – Klub žena Petrinje.

“Sunčica je imala samo osam mjeseci kada je zatočena sa svojom majkom u okupiranom Vukovaru. Njenu majku su zatvorili u stanu i držali kao roblje za silovanje. Sunčica nije znala što čine njenoj majci, plakala je jer ju je trebala za sebe. Srpski vojnici kojima je svojim plačem ometala uživanje u vršenju zločina, bacali bi svoje teške vojničke jakne na nju.

Nekim čudom Sunčica se nije ugušila pod tim vojničkim odorama, preživjela je osmomjesečna zatočenica. Dvadeset godina poslije Sunčica je odrasla djevojka i zna sve što su činili njoj i njenoj majci. Sunčica je jaka, preživjela je okupatorske odore onda i prešućivanje zločina nad njom i njenom majkom danas.

Hrvatska je satkana od snage mnogih Sunčica”. – iz Proslova knjige “Sunčica” autorice i urednice Marije Slišković predsjednice Udruge “Žene u Domovinskom ratu”. Posebni pljesak dobila je upravo sada dvadesetogodišnja Sunčica koja je sudjelovala svjedočanstvu i predstavljanju knjige. AS

 

Pin It on Pinterest