7. tra 2017.

Drugoga dana Državnog natjecanja iz vjeronauka, nakon natjecateljskog dijela programa, natjecatelji su posjetili Grad Sisak. Tom prigodom razgledali su i sjedište Sisačke biskupije Veliki Kaptol gdje ih je dočekao i biskup Vlado Košić, a zatim i sisačku katedralu, ostatke rimske arhitekture „Siscia in situ“ i utvrdu Stari grad do koje su iz središta grada stigli brodom.

Tom prigodom svečano misno slavlje u katedrali, za sve sudionike, predvodio je biskup Košić u zajedništvu s kancelarom i desetak svećenika koji kao mentori sudjeluju u natjecanju.

U homiliji govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi koja donosi kako Abraham postaje ocem mnoštva naroda biskup je rekao da nam taj primjer pokazuje kako Gospodin razmišlja. „Mi želimo svim silama uspjeti, a dogodi se da je ponekad taj uspjeh malo drugačiji nego što to mi očekujemo. Imamo pred očima Abrahama. On je želio potomstvo i sina, ali mu je žena bila nerotkinja, a on je bio star. Kada mu je Bog obećao potomstvo, bilo je to nešto što je za ljudske oči i ljudsku pamet, nemoguće. Ipak, Bog je učinio to čudo jer mu ništa nije moguće i starac od 90 godina i žena nerotkinja ipak će imati veliko potomstvo i od njih će poteći mnoštvo naroda. Bog je  sklopio Savez s Abrahamom te mu je promijenio ime iz Abram u Abraham, iz otac naroda u otac mnogih naroda. Tako kada se i vaše nade okreću prema jednom riješenom, Bog ponekad učini drugo rješenje. Vidite, to da je Abraham postao otac mnogih naroda i da svi oni koji vjeruju u Boga jedinoga njega nazivaju praocem, to nije bilo njegovo djelo. On je samo povjerovao u to nemoguće obećanje, a sve ostalo je čisti Božji dar i Božja milost. Bog je tako pokazao da je On onaj koji izvodi velika djela, a čovjek treba samo vjerovati“, rekao je biskup te je još na kraju ohrabrio natjecatelje. „Bez obzira na rezultate na kraju natjecanja vi ste već sada pokazali zavidno znanje te neka vam Bog dadne kao što Pavao kaže da trčite za onaj vijenac neuveli i onu nagradu vječnu koju Gospodin daje onima koji njega ljube”.

Fotogalerija

Pin It on Pinterest